Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobson överklagar avslag till länsrätten

ÖRNSKÖLDSVIK. Bo Jakobson (mp) har överklagat ett beslut som togs i kommunstyrelsens förhandlingsdelegation den 18 december i fjol till länsrätten.
Han fick då avslag på en begäran om att få sin återstående skuld hos kommunen reglerad med hänvisning till att han i god tro förskjutit sin arbetstid på ett ALU-arbete.

Annons


Bo Jakobson är fortfarande misstänkt för bedrägeri. Han misstänkts för att ha tagit ut a-kassersättning och ersättning för förlorad arbetsförtjänst för samma dagar och timmar parallellt.
Polisutredningen pågår fortfarande. Kommunen har krävt honom på drygt 50 000 kronor i återbetalning. Något som han till största delen återbetalat genom att kommunen under fjolåret räknade av hans sammanträdesersättningar mot den uppkomna skulden.

HELTID MED ALU-PROJEKT
Under delar av fjolåret arbetade Bo Jakobson heltid med ALU-projekt enligt egen uppgift till kommunen. Han skriver att han då försköt sin arbetstid i god tro och det innebär att han satt på sammanträden dagtid och kompenserade sin arbetsgivare på kvällar och helger. Så har flera av fritidspolitikerna gjort och det är något som kommunen godkänt i efterhand.
Jag vill bli behandlad på samma sätt som övriga som förhandlingsdelegationen bedömt. Mitt ALU-arbete är jämförbart med hur andra förskjutit sina ALU-arbeten. Jag har dessutom skriftligt från a-kassan att jag skött mitt ALU. Kan man bedöma att sju andra fritidspolitiker handlat i god tro har jag samma skäl, säger Bo Jakobson.

FICK DELVIS RÄTT
För det andra har Bo Jakobson i skriftväxling med kommunen påstått att vissa stämplingskort är felmarkerade under 1999 och 2000. Det gäller dagar när han påstått att han avstått från a-kassan men inte hade politiska uppdrag.
För det tredje har försäkringskassan återbetalat 9 625 kronor motsvarande 128 timmar för uppdrag åt Örnsköldsviks kommun. Någon inkomstförlust för denna tid har inte utbetalats.
Förhandlingsdelegationen beslöt att
inte göra någon reglering av Jakobsons skuld från punkterna ett och två. Däremot beslöt delegationen att tillgodoräkna
honom 9 625 kronor vilket gjorde att hans skuld hos kommunen minskade med motsvarande belopp.
Bo Jakobson nöjer sig dock inte med detta. Han har från ett hotell i Linköping handskrivet ett delvis oläsligt överklagande som en tjänsteman på länsrätten försökt tolka till maskinskriven svenska. Sammanlagt är det fyra skrivelser.
Överklagande finns nu renskrivet på maskin hos länssrätten. Problemet var att länsrätten ringde fredag den 11 januari klockan 16.00 när jag var på
besök hos mina föräldrar, och upplyste om att överklagandefristen löpt ut. Jag fick hals över huvud skriva överklagan och hade svårt att hitta en fax för att hinna skicka den. När jag kom hem visar lagtexten att överklagandetiden löpte till och med måndag, vilket jag också påpekat till länsrätten, säger Bo Jakobson.

I GOD TRO
Bo Jakobsons huvudargument är att förhandlingsdelegationen den 1 augusti ansåg att ett flertal tjänstemän handlar i god tro när de tagit ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst och hållit sina arbetsgivare skadelösa genom arbete på kvällar och helger. De fick därmed ut ersättning för
förlorad arbetsförtjänst utan att det fanns löneavdrag på lönebeskeden. Han vill nu bli
behandlad på samma sätt.
Länsrätten behöver bara jämföra med hur förhandlingsdelegationen bedömt de andra så ser de att beslutet går stick i stäv. Har man ett reglemente ska man följa det och och inte tolka det hipp som happ, säger Bo Jakobson.
Förhandlingsdelegationen har målat in sig i ett hörn där endast dåliga lösningar är möjliga. Återkrav av utbetalda ersättningar var ingen bra lösning. Det hade varit en inblandning i vad människorna gör på sin fritid.


SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons