Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jägarens hundar är riktigt bra"

/

I går fälldes en björn på 350 kilo i skogarna mellan Junsele och Åsele. Bjässen är den största någonsin att skjutas i Sverige.

– Det krävdes en smärre avverkning för att få ut den ur skogen, berättar Peter Backlund jaktledare för Degersjö jaktlag.

Annons

Tidigt på fredagsmorgonen fick proffsjägaren och hundföraren Robert Salomonsson ett samtal från jägarna i jaktlaget Degersjö. Man hade funnit färsk björnspillning på en skogsbilväg i skogarna mellan Åsele och Junsele.

– Vi ringde honom eftersom hans hundar är riktigt bra, menar Peter Backlund.

Salomonsson begav sig därför till platsen med den andre hundföraren Nathalie Johnsson och släppte vid sjutiden de två hundarna Gnistra och Frisko som genast reagerade på spåret. Gnistra ville till en början inte riktigt gå iväg.

– Det var himla märkligt, vi såg att spåren var stora men Gnistra brukar inte reagera så här. Vi släppte också Frisko och då drog de iväg och det blev upptag bara 400-500 meter bort, berättar Nathalie Johnsson för Jaktjournalen.

I tre timmar följde hundarna björnen i så kallat gångstånd innan de plötsligt gav ståndskall.

– Han stod där som en kung i skogen med framlabbarna över en vindfälla. Jag tittade på Frisko och upptäckte att björnen stod i backen, jag vred upp kikarsiktet på 6 gånger och tände rödpunkten, säger Robert Salomonsson till Jaktjournalen.

– Jag höll rakt i skallen, men insåg att det här är en jäkligt stor björn och ville inte skjuta sönder kraniet. Sänkte och sköt i stickhålet, sedan sköt jag två snabba i halsen. Ville inte att björnen skulle skada hundarna.

Mer läsning

Annons