Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag erkänner att jag varit slarvig”

ÖRNSKÖLDSVIK. Under tiden 11 januari 1999 fram till den
7 december 2000 misstänks han ha fått ersättning för förlorad arbetsinkomst som han inte var berättigad till.
I går stod politikerna Bo
Jakobsson inför rätta åtalad för bedrägeri.
– Jag erkänner att jag varit slarvig men bestrider att uppsåtet varit brottsligt, menade Jakobsson.

Annons

Den 16 januari förra året kunde ÖA avslöja att det fanns misstanke om att miljöpartisten Bo
Jakobsson kunde ha fått ut dubbla ersättningar.
Samtidigt som han erhöll A-kassa, aktivitetsstöd eller sjukpenning hade han från kommun och landsting också begärt och fått ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Detta ledde till polisanmälan och utredning som ledde till att eko-åklagaren Bertil Månsson åtalade Jakobsson för bedrägeri. Totalt handlade det om ersättning med cirka 76 000 kronor som han inte var berättigad till.
I går fanns miljöpartisten i tingsrätten som där för dagen Örnsköldsviks nämndemän ersatts av kollegor från Sollefteå. Anledningen var att nämndemännen är politiskt tillsatta och att det var en politiker som stod inför rätta.
Bo Jakobsson förnekade inledningsvis genom sin försvarare brott och bestred att han uppburit ersättning som han inte varit berättigad till.
Och att det trots allt hade blivit fel på redovisningen fanns det många förklaringar till.
Dels att han jobbat dubbelt under en tid då han uppburit aktivitetsstöd och att han därför också skulle ha dubbel ersättning.

ENORM ARBETSBÖRDA
Som jag har tolkat reglerna hade jag rätt till dubbel ersättning eftersom jag också arbetade dubbelt. Ofta blev det 10-12 timmar varje dag plus att jag arbetade
under lördag och söndag då det inte utgick någon ersättning, förklarade Jakobsson.
Men hur kunde du fortsätta på samma sätt även längre fram i
tiden då du fick arbetslöshetsersättning?, undrade åklagaren.
Jag förde inte ordentliga anteckningar om när jag varit eller inte varit på politiska uppdrag.
I min enfald trodde jag att det skulle gå att hålla isär. Men den här tiden hade jag en enorm arbetsbörda eftersom det nästan bara var jag som jobbade i vårt parti.

MISSADE ERSÄTTNING
Under den sista perioden som åtalet gällde var Jakobsson sjukskriven. Sjukdomen gjorde att han tvingades ta stora mängder smärtstillande medicin som gjorde att minnet försämrades. Han är sedan förra året sjukpensionerad.
Under 148 dagar fick Bo
Jakobsson ersättning som ifrågasatts av åklagaren. Men faktum är också att det finns ett antal dagar då han missat ersättning på grund av sitt slarv med anteckningar om var och när han haft politiska uppdrag.
Försvaret konstaterade också att kommunstyrelsens förhandlingsdelegation efter diskussioner kommit fram till gällande regler som rör ersättning för förlorad
arbetsinkomst är otydliga och därför inte tillämpliga.
Det gäller bland annat möjligheten att förskjuta sin arbetstid. Han pekade på en rad andra omständigheter som styrker påståendet om att det inte funnits något brottsligt uppsåt. Och att åtalet ska ogillas.
Visserligen riskerar en person som blir dömd för bedrägeri upp till två års fängelse. Men åklagaren valde dock att yrka på ett betydligt mildare straff i sin slutplädering. Att Jakobsson skulle dömas till villkorlig dom och böter.
Dom meddelas den 16 maj.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons