Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till fördjupning av hamninloppet

/
  • Samhällsbyggnadsnämnden ger skärgårdsprojektet dispens från strandskyddet för att kunna rensa i inloppet till Skeppsmalen.

Rensningen av hamninloppet till Skeppsmalen närmar sig. Skärgårdsprojektet har nu beviljats dispens från strandskyddet. Av kommunen.

Annons

Som bekant blir inloppet till fiskeläget Skeppsmalen allt grundare på grund av landhöjningen. Vid normalvattenstånd är djupet omkring 1,8 meter. För att öka tillgängligheten för segelbåtar och större båtar har kommunen velat spränga och muddra i inloppet men den idén fick man ge upp. Eftersom Skeppsmalen ligger inom världsarvet Höga kusten hamnade frågan i Mark- och miljödomstolen.

– Vi kan inte driva en sådan process, den lär bli lång och dessutom är det inte säkert att vi får rätt, säger Cecilia Lideskog, projektledare för En skärgård i världsklass.

Läs mer: Fiskevistet söker ny arrendator

Läs mer: Kommunen har planer för Skeppsmalen

Alternativet blir i stället att rensa inloppet på löst material som stenar och slam. Omkring 750 ton massor på en yta av 100 kvadratmeter ska tas upp och deponeras på land.

Samhällsbyggnadsnämnden har nu godkänt skärgårdsprojektets ansökan om dispens från strandskyddet men än går det inte att sätta spaden i vattnet. Först ska länsstyrelsen säga sitt. Om det blir ja även där kan arbetet komma i gång ganska snart.

Pengarna som budgeterats för sprängning, en miljon, vill Lideskog överföra till uppförandet av en servicebyggnad i Inre hamnen, Örnsköldsvik.

Läs mer: Servicehuset fördyras

Mer läsning

Annons