Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning av nya Husumgården

HUSUM. Dragspelaren Kalle Nygren från Husum spelade som femtonåring när Folkets Hus-paviljongen invigdes 1927.
I lördags var 89-årige Kalle i gång med sitt dragspel och klarinettspelande kompisen Sven, 84 år, när Folkets Hus och Nya Husumgården invigdes med musik av Husums Harmonikår och tal, nu 75 år senare.

Annons

Man kan väl säga att Botniabanans sträckning genom Husum och rätt igenom gamla paviljongen var lite av startskottet för den här fina satsningen, att låta anrika Husumgården och Folkets Hus samverka i tillkomsten av nya Folkets Hus Husumgården där pengar från Banverket, Örnsköldsviks kommun, Boverket och M-real möjliggjort denna fina samverkanslösning, säger Husumfabrikens platschef Peter Kinell.

BILDNING OCH SAMVARO
Den ståtliga och för sin tid påkostade Husumgården, där uppe på backen längs vägen halvannan kilometer innan fabriken, invigdes den 22 juni 1930. En satsning som dåvarande Mo och Domsjö Aktiebolag och Carl Kempe gjorde trots 30-talets kristider, förvissade om vikten av att få en samlingslokal för arbetare och föreningsliv i Husum. Med aktivitetsområden inom teater, musik, biofilm, föreläsningar, bibliotek liksom lokaler för post- och bankväsende blev det fina teater- och samlingshuset en given samlingspunkt för Husumborna.
Med tiden har ni nog alla sett att den ståtliga gården börjat känna av ett förfall, så behovet av en upprustning har varit tydlig. Mot bakgrund av detta känns det särskilt bra att Folkets Hus-föreningen nu fått nya och fräscha lokaler för sin verksamhet, och visst har tillbyggnaden med en ny festsal och en svängd galleria, en effektfull lek med formen av gamla paviljongen, satt lite extra finess på om- och tillbyggnaden, säger Peter Kinell och Folkets Hus-chefen Eva Edberg samstämmigt.

VARMA TACK
Ett varmt tack till alla som bidragit med tid och insatser i det här bygget, och ett alldeles speciellt tack går också till två verkliga eldsjälar, Ann-Britt Grundström och Dan-Erik Åström liksom totalentreprenörens byggledare Erik Olofsson som sett till att allt gått på bästa sätt.
Uppvaktade med blommor och köp av andelar i Folkets Hus-föreningen gjorde Grundsunda församling. Uppvaktade gjorde också Grundsunda PRO och Grundsunda Framtidsgrupp, där man speciellt hoppades på många projekt och en bra verksamhet för att lyfta engagemang och utbud i Husum och Grundsunda i stort.
Nu skall vi jobba utåtriktat och målmedvetet för att fylla det här huset med massor av aktiviteter, och även satsa på en bred uthyrningsverksamhet, säger Folkets Hus-chefen Eva Edberg. GREGER JACOBSSON

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons