Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandring viktig för samhället

/
  • Nationalekonomen, författaren och debattören Stefan Fölster besökte i går Örnsköldsvik för att prata företagsklimat och innovationer.

Nationalekonomen och författaren Stefan Fölster besökte i går Örnsköldsvik.
Han menar att beslutsfattare inom politik, myndigheter och olika organisationer alltför ofta är rädda för att prova nytt

Annons

Stefan Fölster var tidigare chefekonom för Svenskt Näringsliv, nu är han bas över Reforminstitutet, en tankesmedja som grundats av Stiftelsen Fritt Näringsliv. I den rollen engagerar han sig i en rad frågor som han bedömer viktiga för samhällsutvecklingen, bland annat föreläste han i går om invandring, integration och bra företagsklimat i Sundsvall.

– Mitt i Sverige finns regioner där arbetslöshet, bidragsberoende och betalningsproblem närmar sig Greklands eller Spaniens nivåer. En ny analys med avstamp i FN:s index för mänsklig utveckling visar att problemen är värst i orter som har få personer med utländsk bakgrund.

– I själva verket är de integrationsproblem som vanligtvis förknippas med invandrartäta orter minst lika vanliga i orter som är invandrarfattiga.

Stefan berättar att det gjorts många intressanta och kreativa saker i vissa kommuner för att göra det lättare för invandrare att komma in på arbetsmarknaden.

– Ett kreativt SFI inriktat mot olika yrken, kallat SFX, är ett exempel. Men även SF-entreprenörkurser diskuteras, eftersom många invandrare kommer från en entreprenörskultur men har regelverket i Sverige som tröskel.

Och just regelverket är det som många gånger sätter stopp för intressanta innovationer.

– Det är mycket färre framgångsrika innovationer som kommer från stora universitet än vad som kommer från privatpersoner. De förutsättningarna kan staten och kommunerna kratta manegen för genom enklare regelverk.

Han menar att det finns ett stort intresse för förändring och för innovationer, men att den svenska modellen blir en bromskloss i slutänden.

– Politiker och myndigheter är alltför ofta rädda för att prova nytt och för att omvärdera tidigare ståndpunkter.

– Frågor först diskuteras länge, sedan tas det beslut om införande i demokratisk ordning. Men när saker och ting är på plats så bryr sig ingen om att kolla ifall det verkligen fungerar.

Stefan Fölster är därför ute efter ett attitydskifte. Han tycker att det bör vara mer tillåtet att ifrågasätta rådande sanningar och göra innovativa experiment i mindre skala.

– Jag tror att det är viktigt att även titta mer på hur elevers resultat i skolan kan stärka kommunerna och hur man jobbar med arbetsmarknadsfrågor.

– Vi ska vara medvetna om att det inte nödvändigtvis är de företag som i dag är stora och står för tillväxt, som även gör det i morgon.

Mer läsning

Annons