Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration med dans

/
  • Det var emellanåt högt tempo på dansgolvet och det var många som ville vara med under Ruth Augustines och Alex Kambers ledning.
  • Dansinstruktören Ruth Augustine smittades rejält av syriernas glada steg på parketten i Moliden.
  • Ruth Augustine höll i taktpinnen för dansarna i Mellansel.
  • Den här trion från Syrien var några av de herrar som jobbade hårdast på dansgolvet.

Mellanselsborna har hittat rätt melodi till integration i samhället.

– Vi gör det med dans, säger Anne Nygren, diakon inom Svenska kyrkan.

Annons

Dansgolvet fylls i Mellansel

Varje måndag i Mellansel är numer vikt för dans. Det handlar om Svenska kyrkans initiativ för att göra de asylsökandes dagar lite mer innehållsrika.

– Det är jätteviktigt att de får komma ut och röra på sig – och träffa Mellanselsbor, säger Anne Nygren, som är verksam som diakon i Anundsjö församling.

Nu senast stod internationell folkdans på danslärarna Ruth Augustines och Alex Kambers meny. Det handlar om ordentligt med svängiga rytmer från flera av jordens alla hörn – och det handlar om mycket svett och glädje på dansgolvet.

– Det var Alex som kläckte den här idén med dansen, säger Anne Nygren och tillägger att det också var en ypperligt god tanke.

– Jag har dansat folkdans sedan jag var i tonåren, säger Ruth Augustine, som växte upp på andra sidan Atlanten i Los Angeles.

Det enda som det kunde vara lite, lite bättre av den här kvällen är förmodligen anslutningen av Mellanselsbor. Anne Nygren säger dock att det är fler den här kvällen än det var under premiären, men att det gärna kan få vara ännu fler.

Under tre timmar, så när som på en välbehövlig fikapaus mitt på hållet, så är det en minst sagt internationell atmosfär i lokalen. När väl parketten har värmts upp börjar det också hetta till rejält – först med sydafrikanska toner och sedan i form av ett antal syriska män som glatt bjuder på danssteg från sitt hemland. Då ser det också ut som de allra flesta har släppt krig och andra hemskheter bakom sig.

Under en närmast magisk kvart, påhejade av publik runt väggarna och glada tillrop, bjuder de syriska männen på en dansuppvisning som överträffar det mesta. Det handlar om ren och skär glädje i en annars ansträngd vardagssituation.

Innan kvällen är över säger Ruth Augustine att nästa vecka kommer svenska folkdansare från Anundsjöringen att vara på plats.

När hon säger detta på engelska kommer också repliken snabbt från en av besökarna.

– We are ready...

Mer läsning

Annons