Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte vettigt att satsa3,2 miljoner per hoppare”

ÖRNSKÖLDSVIK. Om Botniabanan AB tvingas bygga nya hoppbackar för uppskattningsvis 80 miljoner kronor innebär detta ett samhällsstöd på 3 200 000 per hoppare
Det ger en kostnad på 230 000 per hoppare och år med en avskrivningstid på 15 år och driftskostnaden inräknad.
Den beräkningen har gjorts av en ÖA-läsare med god inblick i sporten.

Annons

Beräkningen har gjorts med 25 aktiva hoppare som utgångspunkt. Även om IF Friska Viljor uppger ett 50-tal ungdomar som medlemmar i sin redovisning till kommunen är det ingen som tror att alla är aktiva hoppare.
ÖA och fastighetschef Hans Nolander, Örnsköldsviks kommun, fick ett enormt gensvar efter gårdagens artikel. Positiva reaktioner kom från en mängd olika håll och det är ingen överdrift att skriva att det rörde sig om en mindre folkstorm. Hans Nolander fick också ett mycket starkt stöd från ungdomarna. Listor kommer att läggas ut på Nolaskolan och Parkskolan och bollen är i rullning.
ÖA blev också rättad vad gäller driftstödet till IF Friska Viljor backe. Det räcker inte med de 175 000 kronor som årligen betalas ut. I summan ska också inräknas det avtal som kommunen och Friska Viljor tecknade 1996. Den gången åtog sig kommunen att plastbelägga backarna och i utbyte avsade sig Friska Viljor ett skötselbidrag på 250 000 kronor per år. Det årliga skötselbidraget till IF Friska Viljor blir därmed 400 000 kronor per år.
Kommunen drabbas
De nya backarna blir väsentligt mycket dyrare och det innebär att driftskostnaderna också kommer att skjuta i höjden. Alla i stadshuset, och även utanför, vet också att det är som att skriva på vatten att uppdra till IF Friska Viljor att klara underhållet för alla framtid. Om föreningen får ekonomiska problem blir det kommunen som får tar hand om den staty som Hans Nolander valt att kalla de planerade backarna.
Enorm orättvisa
ÖA:s uppgiftslämnare, som vill vara anonym, säger att det är få som verkligen satt sig in i den enorma orättvisa som råder när det gäller fördelningen av resurser till olika sporter per utövare räknat. Även om avskrivningstiden för de nya backarna sätts till 30 år blir kostnaden 123 166 kronor per hoppare och år. Troligen är det dock en alldeles för lång avskrivningstid.
Erfarenheten hittills visar att underbackens profil fått byggas om med ungefär 15 års mellanrum.
Det skall ställas mot de ekonomiska problem som de 700 tjejerna i ridklubben brottas med.
Innebandyn är också stor stor numera. Dessutom är ishockeyn den stora profilsporten för kommunen och där erfordras fortsatta satsningar.
Svunnen tid
ÖA:s anonyme uppgiftslämnare påminner om att backhoppningen haft sin tid och att nya sporter ständigt kommer. I dag vill ungdomarna åka snowboard och puckelpist och om morgondagens flugor vet vi ingenting.
Dessutom har de milda och snöfattiga vintrarna blivit ett stort problem för alla vintersporter i Örnsköldsvik.
Det är inte längre realistiskt att räkna med skidföre i hoppbackarna förrän en bit in i januari månad.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons