Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte vanligt att elever stängs av"

Elevhälsan är en av de instanser som kopplats in för att lösa situationen med de elever som skapat problem på en högstadieskola.
– Det finns inga patentlösningar, varje fall är unikt, säger Maria Ingelsson, elevhälsochef.

Annons

Allehanda.se berättade på torsdagen om en högstadieskola i kommunen där en trio flickor i årskurs 7 stört undervisningen. Alla har de stängts av i perioder och de har även fått extrastöd av personlig assistent.

Elevhälsan, som alla skolor har tillgång till, är inkopplad.

– Situationen är ganska extrem, det är inte vanligt att man stänger av elever. Det är en komplex situation med många olika bitar, säger elevhälsochef Maria Ingelsson.

Inget fall är det andra likt och dessutom finns det, rent generellt, intressekonflikter i sådana här fall, berättar Ingelsson.

– Det är skolan som ska se till alla elever, det är föräldrar som ju fullt förståeligt sätter sitt barn främst, vi har en skolplikt att ta hänsyn till. Det är lite av ett pussel och man måste helt enkelt hjälpas åt och slå sina kloka huvuden ihop. Där har Elevhälsan en av sina styrkor med våra olika kompetenser som psykologer, kuratorer och skolsköterskor.

Förutom barnen själva och övriga elever berörs även skolpersonalen av problemen på skolan.

Åsa Elfving, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, har inte varit inblandad i det aktuella fallet men hon kan uttala sig i generella termer om liknande situationer.

– Det är klart att det påverkar alla och det handlar ju om våra medlemmars arbetsmiljö. En fråga att ta på största allvar men primärt är det arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön.

– Hos oss är liknande problem ändå rätt ovanliga, jag tror att de är vanligare i storstadsområden.

Skyddsombudet Robert Elfving poängterar att fackets ansvar gäller medlemmarnas arbetsmiljö.

– Och då kan man ju ta till samma åtgärder som vid andra arbetsmiljöproblem. Men visst blir det extra känsligt när barn är inblandade.

Mer läsning

Annons