Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte kränkning påBäckagårdsskolan

/
  • Bäckagårdsskolans rektor Jonas Näslund är lättad efter Skolinspektionens rapport som visar att skolan inte kränkt någon elev.

I mars anmäldes Bäckagårdsskolan i Örnsköldsvik.
Nu har Skolinspektionen sagt sitt.
Det har inte förekommit någon kränkande behandling.

Annons

– Det här känns väldigt bra, säger Bäckagårdsskolans rektor Jonas Näslund.

– Vi har hela tiden känt att vi agerat på rätt sätt, och jag hade blivit väldigt förvånad och besviken om rapporten hade visat någonting annat.

* Enligt anmälan har det förekommit tumult på skolparkeringen, där rektorn varit inblandad.

* På skolan finns korrigeringsmetoder, belöningssystem för dem som sköter sig och uppför sig väl. Det utdelas stämplar som kan bytas mot exempelvis frukt i skolans kiosk.

* De som skött sig i minst tre dagar kan få göra roliga saker; som att rida, laga sushi eller vistas med kocken i köket.

* Om en elev beter sig illa tar skolledningen bort stämplar som eleven redan tjänat in. Belöningen kan dras in med extremt kort varsel, sista minuterna innan eleven ska få den.

Skolinspektionen skriver inledningsvis i rapporten att det inte är visat att kränkande behandling enligt skollagen har förekommit. Impius Utvecklings AB, som driver Bäckagårdsskolan, har heller inte brutit mot bestämmelserna om skyldigheten att motverka kränkande behandling.

– det känns bra att Skolinspektionen skriver att vi agerat rätt och riktigt, och att det också varit vår skyldighet att vid vissa tillfällen ta i eleven fysiskt, säger Jonas Näslund.

Av det som elevens föräldrar uppgett i anmälan – och det som skolans lednings svarar – framgår tydligt att incidenterna varit många genom åren; sedan eleven började på skolan inför vårterminen 2011.

I anmälan står att eleven ringt till polisen för att få hjälp, samt att eleven flytt från skolområdet. Vidare har föräldrarna känt sig tvungna att bege sig till skolan för att hämta eleven när denne blivit avstängd eller hemskickad. Det ska också finnas dokumentation, står det i anmälan, om ett blåmärke på elevens rygg efter en händelse på skolparkeringen.

Skolinspektionen skriver att eleven har behov av särskilt stöd. Skolan har satt in ett antal åtgärder, och upprättat ett åtgärdsprogram som följts upp och utvärderats. Skolinspektionen finner det anmärkningsvärt att åtgärdsprogrammet inte kom till förrän hösten 2012; med tanke på problemen ett drygt år tidigare.

– Vi kan hela tiden förbättra oss, men det här känns som ett bra besked. När det skrevs negativt om oss tidigare var det många föräldrar till eleverna som inte kände igen bilden av Bäckagårdsskolan, säger Jonas Näslund.

Mer läsning

Annons