Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skadestånd för Örnsköldsviksbo som frikändes efter misstanke om våldtäkt

En man från kommunen fick nej av Justitiekanslern efter krav om ersättning för att ha varit frihetsberövad, misstänkt för våldtäkt. Mannen frikändes för just detta, men dömdes för köp av sexuell tjänst och dopningsbrott.

Annons

Det var i mitten av september i fjol som en man i 40-årsåldern från kommunen anhölls, misstänkt för våldtäkt. Två dagar senare häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Läs också: Polisens agerande vid mordförsöket i Ramsele utreds internt

Bakgrunden var en tillfällig sexuell förbindelse vid ett besök i den kungliga huvudstaden, samma dag som Örnsköldsviksbon anhölls.

Häktningen hävdes ett par veckor senare, men mannen häktades på nytt en kort tid senare och fick efter det även tillbringa en tid bakom lås och bom.

Läs också: Mordförsöket i Ramsele – knivskar offret 30 gånger och brände honom med tändare : "Det gick kraftigt överstyr"

I mitten av november meddelade Stockholms tingsrätt att åtalet gällande våldtäkt skulle ogillas. Dock dömdes Örnsköldsviksbon för både köp av sexuell tjänst och dopningsbrott, vilket bland annat styrktes av beslagtagna dopningsmedel med tillbehör.

Mannens försvarare krävde dock ersättning för den tid mannen var frihetsberövad, något som dock inte föll Justitiekanslern på läppen.

Mannens ombud hade yrkat på lite drygt 30 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst, plus ränta. I stället blev påföljden för Örnsköldsviksbon 70 dagsböter.

Läs även: Friad för våldtäkt kräver skadestånd av staten

Mer läsning

Annons