Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill ha kraftstation

/

Vattenfall får inte renovera – kommunen vill riva.

Annons

Vattenfall lägger ner planerna på en renovering av Gottne kraftstation.

Kraftbolaget vill att Örnsköldsviks kommun tar över anläggningen, men kommunen säger nej.

– Vår linje har hela tiden varit att fastigheten ska rivas, säger Leif Lindholm, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Som ÖA berättat tidigare i år vill Vattenfall satsa 40 miljoner kronor på en upprustning av Gottne kraftstation i Moälven.

Renoveringen har ifrågasatts av både kommunen och miljöorganisationer. Älvsträckan är ett av Sveriges mest skyddade vatten och organisationen Älvräddarna deklarerade i ett tidigt stadium att de tänkte överklaga om miljödomstolen gav Vattenfall förnyat tillstånd.

Från Örnsköldsviks kommuns sida har man velat att Vattenfall i stället river det gamla vattenkraftverket med hänvisning till att det inte är ekonomiskt försvarbart att rusta upp det.

Men nu lägger alltså Vattenfall planerna på is eftersom man inte fått igenom projektet hos miljödomstolen.

Eftersom en ombyggnad inte längre är aktuell vill kraftbolaget nu att Örnsköldsviks kommun tar över anläggningen som är i akut behov av renovering.

Något som kommunen säger blankt nej till.

– Vattenfall är ansvariga och det är de som får riva kraftstationen. De ska fullfölja sina lagstadgade skyldigheter, säger Leif Lindholm.

Trots detta planerar inte Vattenfall för en rivning av kraftstationen.

– Vi går inte vidare med projektet, men däremot måste nödvändigt underhåll av byggnaden genomföras. Vi låter den inte stå och förfalla. Men inga beslut är fattade än och vi för en dialog med kommunen om vad som ska göras med kraftstationen i framtiden, säger Peter Stedt på Vattenfall.

Mer läsning

Annons