Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ovanlighet att katter ”dumpas”

ÖRNSKÖLDSVIK. – Kastrera katten. På det sättet blir det inte så många oönskade kattungar.
Den uppmaningen ger Djurskyddsföreningens Annica Rolandsson alla kattägare.

Annons

Alla kattägare har ett ansvar, att på bästa sätt ta hand om sin katt. Misshandlas djuret är det ett brott och kan leda till åtal.
Många tänker inte på att katter faller under djurskyddslagen, säger Eva Söderberg, som är Djurskyddsföreningens ordförande.
Djurskyddsföreningen i Örnsköldsvik får ta emot många samtal, några från kattägare som förlorat sin katt men merparten är samtal från privatpersoner som hittat hemlösa katter.
Häromdagen fick Annica Rolandsson ett samtal från en man som hittat ett katt på Varvet.
Han sa att vi skulle hämta katten annars skulle han slå ihjäl den.
Föreningen har ingen skyldighet att gripa in om en katt är hemlös eller vanvårdad men den här gången åkte hon och hämtade katten.
Katten var indränkt i olja. Jag vet inte om det är en olyckshändelse eller om någon gjort det med flit. Det kan vara så att katten har en ägare, vi vet inte.
Annica fick ett styvt jobb framför sig, att få bort oljan. Nu är han klippt, men har fortfarande lite olja kvar i den orange pälsen.
Annica gissar att hankatten är runt ett år gammal. Något hon är helt säker på är att han är väldigt snäll.
Det här måste vara världens snällaste katt. Jag har aldrig träffat någon så snäll, och jag har träffa många katter, säger Annica som är ägare till sex katter.
Kattungar slogs ihjäl
Att folk överger sin katter är inte speciellt ovanligt, menar Annica.
Det är någon sjuk idé att istället för att avliva dem lämnar man dem i ett bostadsområde där någon kan upptäcka dem.
Det är precis vad som hände för några veckor sedan i Sund.
Två små kattungar hittades mellan Pensionärsgatan och Gullviksvägen i Sund. Katterna var mellan fem till sex veckor och stod mitt på vägen. Ett par upptäckte dem och tog hand om dem, säger Eva Söderberg. Man kan undra hur folk kan göra på det här viset.
Nu har de ett temporärt hem men de behöver nya hem, säger Annica Rolandsson.
Ett annat skräckscenarie har inträffat i Själevad.
En kvinna upptäckte att två unga pojkar hade en påse som de slog på. Det visade sig att det var två kattungar, den ena var redan död av skadorna den andra togs till djursjukhuset men dog senare av skadorna, säger Annica Rolandsson.
Är man en seriös kattägare kan man kastrera katten eller ge honan p-piller. Katter kan kastreras från sex månader och uppåt, både honor och hanar.
Ta ansvar
Man har inte bara ett ansvar för sin egen katt utan även för blivande kattungar, säger Annica Rolandsson.
Att folk skaffar sommarkatt är inte heller speciellt ovanligt. Det märker föreningen av på hösten när det börjar bli kallt, då dyker katterna upp.
Det finns ingen anledning att ta en sommarkatt. Det är inget man ska skaffa till barnen för att de ska ha roligt. Barnen lär sig inget av det utan katten blir en slit-och-släng produkt, säger Annica Rolandsson.
Hon tycker också att kan man inte behålla sina kattungar ska de inte skänkas bort utan säljas.
De som är seriösa är villiga att betala lite. Vi brukar rekommendera mellan 300-400 kronor.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons