Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen nedläggning av fritidsgården på Gnistan – nytt förslag till politikerna

Det blir ingen nedläggning av fritidsgården på Gnistan – om politikerna gör som tjänstemännen vill. Även de så kallade träffpunkterna i Järved och Själevad får fortsatt förtroende enligt ett nytt förslag.

Annons

I en rad artiklar i januari berättade vi om fritidsgården på Gnistan och kommunens mångåriga satsning på den – och bidragen till Gnistans Folkets Hus-förening..

Föreningen drev fritidsgården under många år, men 2014 tog kommunen över verksamheten.

Speciellt många ungdomar har dock inte varit intresserade av att besöka fritidsgården, många kvällar hade den noll besökare, och tjänstemännen på kultur- och fritidskontoret föreslog att gården skulle läggas ned.

Det skulle inebära en besparing på 200 000 kronor om året, hyran för lokalen.

Kommunen hyr utrymmen i Gnistan för 200 000 kronor om året av Gullängets S-förening.

Nu har det gjorts en "fördjupad konsekvensanalys" – det vill säga vad det skulle innebära att lägga ned fritidsgården. Och förslaget som kultur- och fritidsnämnden har att ta ställning till vid sitt möte på onsdagen är nu att fritidsgården inte läggs ned.

En av anledningarna är att besöksantalet ökat. En kväll under februari var det 20 ungdomar på plats, vilket betraktas som bra.

– Vi gjorde en enkät om fritidsgården på Hållängetskolan och Ängetskolan, och det var väl en form av marknadsföring, säger kultur- och fritidschefen Sune Westberg.

Diskussioner med skolorna tyder också på att det finns ett behov av en fritidsgård i området och att det finns möjligheter till samverkan.

Generellt lägger kultur- och fritidsavdelningen dessutom ogärna ned verksamheter för barn och ungdom.

– Vi kan aldrig undvika negativa effekter om vi gör det, såvida det inte deltar en enda kotte i verksamheten, säger Sune Westberg.

Trots att det många kvällar varit noll nesökare på fritidsgården har tjänstemännen nu ändrat sig och förslår att den inte läggs ned.

Tjänstemännen har tidigare även föreslagit att träffpunkterna (föreningsdrivna fritidsgårdar) i Järved och Själevad ska läggas ned. Det skulle ge en besparing på 173 000 kronor per år.

Men även där är nu förslaget att verksamheterna får fortsätta.

Det här skulle innebära att kultur- och fritidsnämnden inte helt klarar ett sparbeting på 660 000 kronor för 2016. Detta trots att föreningsbidragen inte räknas upp och att driftsbidragen minskas.

– Vi får ta ett omtag, säger Sune Westberg.

Jämförelsevis rör sig kultur- och fritid med det som närmast är att betrakta som växelpengar jämfört med omsorgs- och bildningsverksamheterna, båda med kostnader på över en miljard om året.

Små summor som måste sparas slår hårt på kultur- och fritidsverksamheter – vilket i hög grad påverkar barn och ungdom.

– Tar vi exempelvis bort en personal måste vi lägga ned en verksamhet, säger Sune Westberg.

Läs också:

Ulander (C): "Har glidit med i skuggan av Folkets Park"

Folkets Hus-förening får över en miljon av kommunen – år efter år trots avtalsbrott

Örnsköldsviks kommun riskerar mångmiljonsmäll – borgar för Folkets Hus-föreningens lån

Näslund satt på dubbla stolar: "Jag har inget att skämmas för"

Mer läsning

Annons