Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anpassning för rullstolsburna

ÖRNSKÖLDSVIK. I gårdagens ÖA berättade vi om rullstolsburne Jonas Jonsson som inte kommer upp till kommunens handikappkonsulent, eftersom hissen i denna del av kommunhuset är för trång. På kommunen är de medvetna om problemet men planerar inte att göra något åt det.

Annons

ÖA sökte svar på tal hos förvaltningschef Silvia Sandin-Viberg:
Varför sitter inte handikappkonsulenten där rullstolsburna kan nå henne?
Rullstolsburna kan inte komma in till någon del av kommunens verksamhet - hela kultur- och fritidskontoret och skolkontoret är otillgängligt. Det är olyckligt att en offentlig inrättning som kommunen har lokaler dit människor inte kan ta sig in.
Varför är lokalerna inte handikappanpassade?
Det är helt enkelt så att kommunens lokaler är för gamla. Det är i sista hand en ekonomisk fråga. De handikappade ska givetvis kunna ta sig till all vår verksamhet.
Kan man inte flytta just handikappkonsulenten?
Då ska vi flytta ut någon annan som de kanske också behöver ta sig till. I så fall finns det 10-12 biståndshandläggare som man inte heller kan nå. Hela den verksamheten ryms inte någon annanstans. Rullstolsburna kan inte komma till konsulentens kontor, men de kan mötas i ett rum dit de kan ta sig.
Ingen spontanitet
Men... då måste de rullstolsburna boka tid för ett möte. De kan inte som andra göra ett spontant besök om de har något på hjärtat. Ett rum måste bokas i den del av kommunhuset dit det går att ta sig med rullstol, via den övre ingången in till socialkontoret.
Ska inte handikappade kunna besöka sin konsulent spontant?
Alla måste boka tid om de vill vara riktigt säkra på att få träffa den de söker, inte bara de rullstolsburna.
Sveriges statliga verk har redan stränga krav på handikappanpassning. Boverket arbetar nu för att verkställa en lag som ställer samma krav på kommunerna. Enligt denna måste handikappkonsulenten finnas tillgänglig för alla handikappade.
Vad gör ni om det kommer en lag?
Då måste kommunen naturligtvis följa den. Vi får flytta om verksamheterna och något annat blir otillgängligt. Om det kommer en väldigt styrande lag kanske vi måste leta helt andra lokaler.
Fram till en sådan lagändring får Örnsköldsviks rullstolsburna snällt ringa och boka tid om de har något att säga sin konsulent. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons