Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga hänsyn tas till slakten

Om djuret bedövats eller inte vid slakt spelar ingen roll.

Annons

Frågor om mat är i högsta grad politiska. Sverige är det enda EU-land där det är förbjudet att avliva djur utan föregående bedövning.

I övriga EU är det lagligt att producera kött som slaktats rituellt utan bedövning: att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda.

Sådant förekommer och är inte helt ovanligt ute i Europa.

Till och med företrädare för EU-kommissionen har reagerat på sådana metoder och har uttalat att konsumenterna har rätt att informeras om hur djuren har slaktats.

Örnsköldsviks kommun köper billigt kött från Polen och Irland. Det är två länder som ofta uppmärksammas för sin djurhållning och köttproduktion.

Exempelvis uppdagades en ny köttskandal i Polen i våras. Ett polskt tv-program kunde avslöja hur gammalt mögligt kött tvättades och såldes. Det rörde sig om systematiskt fusk hos en köttgrossist som exporterat till andra EU-länder.

De senaste 50 åren har svenskarnas köttkonsumtion ökat med närmare 70 procent.

Det är en internationell trend kopplad till samhällsutveckling och välstånd. Och för att möta Sverige och Europas stora efterfrågan på kött så sker omfattande strukturomvandlingar och moderniseringar av jordbruket på andra sidan Östersjön.

Det handlar om enorma djurbesättningar. I Polen har stora internationella köttföretag etablerat sig och i den östeuropeiska jordbruksutvecklingen spelar dessutom "svenska" företag en viktig roll.

Forskare vid Stockholms universitet har gjort en sammanställning där man har summerat antalet hektar från de fyra största företagen, med tydliga kopplingar till Sverige, som investerar i forna Sovjet.

Deras sammanlagda areal handlar om närmare 886 300 hektar, vilket skulle utgöra 26 procent av Sveriges egen totala jordbruksmark.

Mer läsning

Annons