Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Individen får bestämma mer"

/
  • Hemtjänsten i Örnsköldsviks kommun ska förbättras. Nya riktlinjer som införs 1 december ska ge brukarna större inflytande. Göta Svensson, 77, har hemtjänst och gläds åt beskedet som politikerna Jan-Olof Häggström och Anna-Belle Strömberg.
  • Omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg.
  • Vårdaren Annika Vestin ansvarar för att informera hemtjänstgrupper om de nya riktlinjerna.

I december införs nya riktlinjer inom kommunens hemtjänst.
Ett statiskt system ska bli mer flexibelt och ge brukaren större inflytande över sin egen tillvaro.
– Det är en winwin-situation för alla, säger humanistiska nämndens ordförande Jan-Olof Häggström.

Annons

Riktlinjerna antogs vid humanistiska nämndens sammanträde den 17 september.

Det handlar om att hemtjänsten ska bli mer flexibel än vad den är. I dag är systemet uppbyggt kring olika beslut för olika insatser.

– Brukaren kanske har ett beslut för påklädning, och ett annat för exempelvis duschning. Systemet har varit oerhört styvt, säger omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg.

Har man inte "beställt" att få soporna utplockade, då blir de inte det heller.

– Men om brukaren är sjuk eller på andra sätt är förhindrad att gå ut med soporna, då ska ju den servicen kunna ges utan krångliga beslutsvägar.

De nya riktlinjerna går ut på att den som beviljas en insats inom hemtjänsten ska få större möjlighet att inom ramen påverka vad insatsen ska innehålla.

Rent praktiskt handlar det om att brukaren ena dagen kanske vill spela kort, och andra dagen gå ut på promenad.

Redan 2010 togs ett fullmäktigebeslut om att göra hemtjänsten mer flexibel.

– När jag började året efter såg jag över systemet och började omvärdera det eftersom det inte var bra. Dem med störst behov missgynnades av det system som var. Vi har fått börja om från början, säger Anna-Belle Strömberg.

Systemskiftet innebär även en bättre arbetsmiljö för personalen, vilket applåderas av vårdaren Annika Vestin.

– Jag hoppas att det nya systemet kan luckras upp och ge oss mer tid för brukarna. Att det ger en annan känsla av samhörighet.

Hon förklarar att det statiska systemet har gjort att personal "brutit mot bestämmelserna" när de varit mer flexibla och lyhörda för personens behov just den dagen.

Annika Vestin ingår i den arbetsgrupp på nio personer som ska åka ut till varje hemtjänstgrupp för att informera om det nya systemet.

– Det blir ett nytt sätt att jobba för personalen.

Göta Svensson, 77, får besök av hemtjänsten tre gånger per dag och får då hjälp med olika, förutbestämda saker.

Även hon välkomnar de nya riktlinjerna.

– Jag är i och för sig redan nöjd som det är, det har fungerat bra. Men det känns bra om det kan bli ännu bättre. Och det är härligt om personalen kan sätta sig ned och prata en stund när tid finns.

FAKTA

Förändringar inom hemtjänsten

Olika riktlinjer slås ihop till en enda.

Den brukare som beviljats social aktivering ska kunna välja att vid ett tillfälle ta en promenad och vid ett annat tillfälle spela ett spel.

Inom mathållning, städning och fönsterputsnings införs nya riktlinjer som ger ökat utrymmer för individens självbestämmande.

Den som har hemtjänst och behöver hjälp med att bära ut sopor eller ta in post ska kunna få det utan särskilt biståndsbeslut.

Mer läsning

Annons