Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I’m back on track”

Mobilen är avstängd och Marcus sover över hos en tjejkompis. Klockan sju på morgonen knackar det på dörren. Utanför står Marcus pappa med ett chockande besked. En njure väntar på honom i Göteborg.

Annons

Hur det hade gått om Marcus pappa inte hade knackat på varenda dörr i hyreshuset vågar inte 23-årige Marcus Sedin tänka på. Den nya njuren förändrade hans liv.
I´m back on track, säger Marcus Sedin.
Nu känner han sig för första gången frisk och har fått oväntat mycket energi.
Mina vänner gnäller på att jag har för mycket energi. Jag går upp klockan nio och när de somnar på kvällen sätter jag på en video, säger han.
Marcus föddes med en missbildning vilket i sin tur gjorde att njurarna förstördes. Redan som liten fick han genomgå flera operationer och när Marcus var 16 år gjordes den första transplantationen. Sju år efter donationen var det dags igen men det uppstod komplikationer och njuren förstördes. Sedan dess har han genomgått dialys dagligen men för sex veckor sedan kom dagen som han väntat på i över ett år.

EGNA REGLER
Så fort han hade fått beskedet tog han planet till Göteborg. Där väntade en limousine som tog honom till sjukhuset. Väl framme tog personalen blodprov, lungröntgen, han fick duscha och därefter bar det iväg till operationsbordet.
Morgonen efter mådde jag bra och åt frukost, det kändes obeskrivligt. Med en gång började jag känna mig bättre och det kändes renare i kroppen. Jag stannade på sjukan i nio dagar sedan fick de inte behålla mig längre, säger han.
Marcus fick stränga förhållningsorder av läkarna när han lämnade sjukhuset eftersom den första tiden alltid är kritisk.
Under de tre första månaderna ska han undvika folk, inte gå på stan, besöka krogen eller träffa barn eftersom immunförsvaret är mycket dåligt. Att besöka badhus är strängt förbjudet likaså att gå till tandläkaren, det är ett allt för stort ingrepp.
När jag hade varit hemma en vecka kom några kompisar förbi med sina skotrar så jag tog en liten tur.
Lyckligtvis har han hållit sig frisk sedan donationen. Han försöker tänka på kosten och tränar regelbundet.
Om allt går väl fortsättningsvis slipper han framtida operationer, förutom borttagandet av dialysslangen som han har kvar i kroppen som reserv om något skulle hända.
Det kommer att gå bra helt enkelt, punkt slut, säger Marcus Sedin.

VÄRDESÄTTER SMÅ SAKER
Nu passar han på att njuta av livet och tar vara på all den energi som han tidigare gick miste om.
Skojar du att man är livsnjutare. Jag värdesätter småsaker, som att gå ut och gå och bara må bra. För första gången i mitt liv ska jag ta semester i sommar, det kan bli spännande. Men i höst ska jag börja jobba igen, det saknar jag faktiskt, fast jag har ännu inget jobb.
Den nya njuren är början på ett nytt liv. Han vet inte vem den kommer från men är mycket tacksam.
Du kan inte ana hur mycket jag skulle vilja säga tack. Den har räddat mitt liv, livet har totalt förändrats från svart till vitt, säger Marcus Sedin.
Det är som om någon dragit bort en platspåse från mitt huvud, eller ha suttit i rullstol och lärt sig gå. Minnet är bättre och jag hänger med i konversationer. Tidigare var jag alltid trött och kunde använda 20 procent av min förmåga. Nu tränar jag, fikar, går ut och går, träffar kompisar och spelar biljard, det är roligt. Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu!

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons