Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husvagn som sommarstuga

ÅVIKEN. Sommarstuga eller husvagn? Åke och Anita Forsberg behöver inte välja.
Hela somrarna bor de i sin husvagn – som står lika stilla som en sommarstuga.

Annons

När man kört 14 kilometer från Örnsköldsviks centrum och kommer till en tudelad pil som säger Åviken Camping, då vet man att det bara återstår några sekunder innan man ser den.
Hyllan med husvagnsgäster.
Den som gör sitt första besök i det som ser ut som ett gammalt sandtag kanske får för sig att det är en helt vanlig camping.
Men Åvikens camping skiljer sig väsentligt från andra.
Åvikens camping är till nästan hundra procent upptagen av gäster från Örnsköldsvik.

TIO ÅR PÅ SAMMA STÄLLE
En av de mer attraktiva gårdarna i den lilla... ja, vi kan säga byn bor Åke och Anita Forsbergs i sin Cabby.
På den plätten har makarna tillbringat varenda sommar sedan 1992, fast det är husvagn nummer två de håller på att nöta ut, och det är när vi påpekar att sommarens vistelse innebär tioårsjubileum som de börjar prata om att tiden går fort.
Den gör det när man har roligt.
Åke och Anita har väldigt trevligt när de får tillfälle att vara i sin husvagn, som med förtältet är att betrakta som en sommarstuga i och med att den inte ska flyttas.
Deras krypin ska ligga där, på den nästa högsta hyllan, där det är så trevliga grannar och där sammanhållningen inte går att klaga på.
Vi väljer att hälsa på hos Åke och Anita den dagen då gräsmattorna är som mest nöjda med vädret hittills denna sommar.

DET SPÖREGNAR
Och Åke och Anita som hade tänkt att det halvdussin barnbarn som är och hälsar på skulle aktiveras ordentligt. På programmet stod både båtåkning och bad i rikliga mängder.
Det skulle visst spricka upp framåt eftermiddagen, muttrar Åke som hoppas att Pohlman också ska lyckas peka rätt någon gång.

LUNCH MED BARNBARNEN
Inne i förtältet är det lunch för sjuåriga Fanny Forsberg, för nioårige Alexander Andersson, för tioårige Fredrik Forsberg, för åttaårige Mattias Lundell, för tioåriga Anna Lundell och för elvaårige (snart fyller han tolv) Mikael Andersson.
Sex barn i ungefär samma ålder, de har nyligen skolbefriats av sommarlov man skulle kunna tänka sig att det är livat i förtältet som för några minuter påminner om en skolmatsal.
Men barnen tar det lugnt. De försöker dra igång ett inomhuskurragömma, men saknar tillstånd för detta. Den som tänkt orka med båt och bad när/om det spricker upp måste se till att ha laddade batterier.
När Åke och Anita inte är i Åviken delar de en lägenhet på Nygatan i Örnsköldsvik. Av den lyan ser de inte mycket om somrarna.
Nej, vi är inte där mer än när vi vattnar blommorna eller hämtar post, förklarar Anita.
I övrigt är det landet som gäller. Så fort de slutar jobbet om eftermiddagarna bränner de ut. Och på helgerna ligger de där de är.
Är det bra väder så går man ut på gården och pysslar med nånting. Man kanske sätter sig och läser en bok, till exempel. Eller så grillar man, eller spelar kort, berättar Åke.
Och när det är semester så gör man just ingenting.

FRYS OCH SPIS I FÖRTÄLTET
Han hade kunnat lägga till att det, när vädret tillåter, är ganska trevligt att ta den egna båten vid kajen där nere vid vattnet och puttra ut till Trysunda eller Ulvön.
Jo, en sak till som gör att man snabbt märker att de som håller till i Åviken är proffs på att bo i husvagn: De har grejer som en vanlig husvagnsägare inte ens känner till att de finns.
Åke och Anita är långt ifrån värst, men i förtältet har de både frys och spis. Hur många vanliga har det? Och utanför har de odlat en häck. Är det standard i Gullvik? Åke och Anita har utebelysning och uteplats också.
Så det fiffigaste av allt Åke köpte ett hopfällbart förråd av en kompis. Förrådet är utmärkt när dynor och utespel ska förvaras.
En del av det man lagt ner pengar och tid på får man försöka sälja den dagen man inte tänker vara här längre, funderar Åke.
Det kan bli ganska snart, faktiskt. Åke och Anita är nämligen sugna på att byta husvagnslivet i Åviken mot ett året runt-boende vid havet någonstans.
Problemet är att det inte finns mycket som är till salu i den kategorin och det som säljs har oftast prislappar med för många nollor på.
Saknar ni aldrig det liv som det egentligen är tänkt att man ska leva när man har husvagn att kajka efter vägarna och upptäcka en massa plaster istället för att bara hänga i Åviken?
Nej, gudars skymning, utbrister Anita. Det där klarade vi av när barnen var små. Möjligen att vi intresserar oss för det igen när vi blir pensionärer.
Peka på e-n sak som är ett måste för att trivas i med husvagnslivet i Åviken.
Man måste ha ett förtält. Det är där man tillbringar den klart mesta tiden. Och så ska man ha möjlighet att använda ett bra servicehus för duschning och disk.
Åke och Anita lägger i underkant 7 000 kronor per år på själva boendet i Åviken. Hyran av plats går på 3 700, båt och förråd tillkommer och gör att siffran landar på ungefär 6 000. De sista hundringarna finns att hitta i elen.
Inga stora kostnader, tycker jag, säger Åke. Och så trevligt som vi har... vi var ett helt gäng som dukade långbord vid midsommar.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons