Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huspriserna upp i Ö-vik

Örnsköldsvik. Snittpriserna på sålda villor i Västernorrlands län är landets lägsta. Men i Örnsköldsvik har priserna stigit kraftigt.
– Just nu är efterfrågan på bättre villor större än tillgången, säger mäklare Anders Edmark.

Annons

Trots att nationell statistik på villapriser verkar visa motsatsen, pekar pristrenden klart uppåt för småhusförsäljningen i Örnsköldsvik.
Förklaringen är att statistiken baserar sig på det genomsnittliga priserna för hela länet. I inlandet och utanför tätorten är priserna låga, men in mot stadskärnan åker priserna bara uppåt.
Det är de lite störrre villorna, i prisklasserna 500 000 kronor och uppåt som är mest attraktiva numera. Även skillnader mellan städerna går att se, säger Anders Edmark, mäklare i Örnsköldsvik.
I Örnsköldsvik och Sundsvall ligger priserna högre än i Härnösand och Kramfors. Det är jättepositivt för Ö-vik!

HELLRE NYTT
De senaste 15 åren har folk varit sparsamma med att bygga nya hus. Många har varit mer intresserade av att köpa lite äldre, billigare hus för att renovera upp. Man kunde tänka sig att bo och bygga om samtidigt. Men de senaste åren har det blivit annorlunda.
Familjerna prioriterar annorlunda nu än för ett 15-tal år sedan. Nu har få tid eller ork att ta sig an ett renoveringsobjekt. Man tänker på vad som är praktiskt och vill hellre ha ett färdigt, säger Anders Edmark.
Det börjar till och med bli brist på bra centrala bostäder i Ö-vik mellan 500 000 och 1,5 miljoner kronor, fortsätter han.

LÅGA BOLÅNERÄNTOR
Det höjda intresset för nyare hus tillsammans med fördelaktiga bolåneräntor just nu, gör att priserna stiger. Det är mycket vanligare med budgivning på ett hus i dag än för några år sedan.
Att efterfrågan på villor har ökat så pass i Örnsköldsvik beror troligen på en mängd olika faktorer. Arbetet som Vision 2008 och Cesam-gruppen gör, tillsammans med den minskade utflyttningen och en bättre arbetsmarknad kan ha en bidragande orsak. Folk i Ö-vik har börjat få tillbaka framtidstron, tror mäklare Anders Edmark. Åsa sjöberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons