Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals vandrare invaderar Skuleskogen: "Höga Kusten hetare än någonsin"

För fjärde året i rad går startskottet för Höga Kusten Hike. 400 vandrare från 16 olika länder ska under tre dagar traska sig genom Skule nationalpark.

Annons

Vid Skule Nationalparks västra entré springer arrangören Jerry Engström omkring. Han tar emot och hälsar på förväntansfulla vandrare, svarar på frågor och håller allmänt koll på läget.

– Det är en fantastisk vandringsfestival som precis har börjat. Vädret är ju med oss i år, så deltagarna i år kommer få en helt underbar tid här uppe i Höga Kusten, den saken är klar.

Läs också: Här är Mjälloms nya bagarstuga – som ska bli ett turistmål

Under de kommande tre dagarna ska de drygt 400 hikarna vandra 40 kilometer. Tärnättholmarna, Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget finns alla med på kartan och när upplevelsen av nationalparkens prakt har maxats, avslutas det hela med en fest på Skuleberget.

– Vi går ut i grupper så att det inte ska kännas så trångt. Nu beger vi oss tillsammans ut mot Tärnättholmarna där det första nattlägret är, berättar Jerry Engström.

Jerry Engström tror att årets upplaga av Höga Kusten Hike kommer bli den bästa hittills.

Vid nattlägren möts vandrarna upp för att laga middag, alltså tillreda den frystorkade maten de tilldelats innan vandringens start. Men också för att umgås med varandra, njuta av naturen eller kanske grilla en medsmygen marshmallow över lägerelden. Jerry Engström utlovar även vandrarna trubadur, friluftsskola och överraskningar.

Läs också: Höga kusten till Frankrike – en utställning från förr till nu

Åldersspannet för vandrarna spänner så brett som från sex år upp mot 70 år. Och såklart finns det även en och annan hund som är med.

– Det är första gången för många att vandra så här långt, så därför är vi också ganska många guider som är ute i skogen för att hjälpa till. Men mycket är upp till en själv, att hitta en takt så att jag känner att jag är bekväm när jag kommer ut.

Läs också: Höga kusten ett av tio svenska sommarresmål på internationell lista: "Känns såklart jätteroligt"

Även om de flesta av vandrarna kommer från Sverige finns det deltagare från hela 16 nationer. Något Jerry Engström delvis tror beror på de lyckade vandringarna tidigare år.

– De börjar hitta oss, det är det som är så häftigt. Folk söker efter platser att vandra på nu, och det här har ju blivit Europas näst största vandring. Det sprider sig snabbt på sociala medier, och så kommer folk hit och sen kommer de tillbaka, år efter år, säger han.

Inför den kommande strapatsen har amerikanerna Ryan Ewing och Brent Rueff laddat ryggsäckarna med några extra granolakakor.

Ryan Ewing och Brent Rueff är två långväga vandrare. De har rest ända från Indianapolis, Indiana i USA.

– Vi har pratat om att åka på en skandinavisk semester och sen såg vi en poster om den här vandringen i Fjällrävenbutiken i Chicago. Vi såg också att var samtidigt som Stockholm Pride pågår, så vi bestämde oss för att åka den här tiden, säger Ryan Ewing.

Läs också: Ådalen och Höga kusten – eldoradot för båtturister

Mer läsning