Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals höstljus tändes i Höglandsområdet

/

När barn och föräldrar kom till förskolorna i Höglandsområdet imorse så möttes de av ett varm, välkomnande sken.

Ett hundratal lyktor hade tänts för att synliggöra varje unikt barn.

Annons

Under tisdagen lystes Höglandsområdet upp i tidigt morgonmörker av lyktor som barn tillverkat. Förskolebarn från Åvägens-, Höglands-, Brösta-, Morkullans- och Faresta förskola, samt barn hos dagbarnvårdarna har utifrån glasburkar tillverkat 100-tals vackra ljuslyktor som ställdes ut på gårds- och fotbollsplaner i området.

Arrangemanget kallas Örnsköldsviks höstljus har inspirerats av den stora ljusfestivalen Umeå höstljus, som är ett betydligt bredare koncept, men där för- och grundskolor bidrar med egentillverkade ljuslyktor. Inte mindre än 4 801 lyktor ställdes ut under deras höstljus i år som hölls den 15 november.

Anledningen till förskolorna i Höglandsområdet hakar på idén är att "de vill synliggöra alla fina förskolebarn, som är en del i ett större sammanhang i vår kommun/Örnsköldsvik. Varje lykta representerar ett barn, vår framtid.

– Vi tycker att det är jättehärligt att få göra det här, vi har samlat hela vårt rektorsområde och satte ut lyktorna samtidigt, under samma himmel, säger en av initiativtagarna, Ingela Söderman från Åvägens förskola.

– Barnen har tagit med glasburkar hemifrån sen har de fått tillverka lyktor själva med strössel, silkespapper, sand, salt, färger och annat. Alla lyktor är unika, precis som barnen, och när vi ställer dem alla tillsammans så symboliserar det en gemenskap.

Kulturhuvudstadsårets arrangörsgrupp i Örnsköldsvik har uppmärksammat initiativet och hoppas på att fler förskolor och skolor hakar på en nästa års höstljus i Örnsköldsvik.

– Skulle vara jättekul om fler antog utmaningen till nästa år. Ett otroligt attraktivt sätt att synliggöra våra barn och att känna gemenskap. Vi ser gärna att vi får till en kraftfull höstljusfest även i Örnsköldsvik under kulturhuvudstadsåret och kommande år, säger Hanna Wallin en av tre projektledare av kulturhuvudstadsåret i Örnsköldsvik 2014.

Mer läsning

Annons