Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrättsdom står fast för mordinblandad

/

Högsta domstolen (HD) ger inte prövningstillstånd till 22-årige Sabir Nuur, som tidigare i år dömdes i hovrätten till tio års fängelse för medhjälp till mord. Hovrättens beslut står därmed fast.

Annons

Högsta domstolen har gått igenom allt material som rör utredningen kring domen och anser inte att det finns skäl att meddela prövningstillstånd.

Sabir Nuur, 22, och Simon Yngvesson, 19, dömdes i tingsrätten till 13 respektive 9 års fängelse för medhjälp till mord på 65-årige Jarl Karlsson i centrala Härnösand. Enligt domstolen präglades mordet av särskild råhet, 65-åringen fick lida länge av dödsångest.

Trots omständigheterna dömdes ingen för själva mordet. Enligt rätten har det inte gått att få något entydigt svar på vem av de båda som utdelade de dödande knivhuggen mot Jarl Karlsson.

Åklagaren Staffan Blyberg var inte nöjd med tingsrättens bedömning och överklagade domen. Han yrkade på att både Nuur och Yngvesson skulle dömas för mord och anser inte att det finns några förmildrande omständigheter.

– Mordet har begåtts med ett besinningslöst våld och jag kan inte se någon annan påföljd, förklarade han.

Båda männen överklagade till Hovrätten som sänkte straffen med tre år vardera. Men Sabir Nuur yrkade, via sitt juridiska ombud advokat Göran Telhammer, att bli helt frikänd. Domen på tio års fängelse överklagades till Högsta domstolen.

– Min klient hävdar att han är helt oskyldig. Ingen vet vad som egentligen har hänt. Det finns, till exempel, inga vittnen. Frågan är när någon kan anses som skyldig till medhjälp till ett brott, sa advokat Telhammer.

Men nu har alltså Högsta Domstolen meddelat att hovrättens dom står fast. Prövningstillstånd meddelas bara när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen, framhålls i beslutet. Det innebär också att domen på utvisning från Sverige utan tidsbegränsning står fast.

Mer läsning

Annons