Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställde dom trots hustruns ändrade uppgifter

ÖRNSKÖLDSVIK. I december dömdes en 36-årig man till ett års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning. Tingsrättens dom överklagades till hovrätten som nu har fastställt domen.
Och detta trots att den misshandlade hustrun vid förhör i hovrätten ändrat sina tidigare uppgifter. Hon vill heller inte längre skiljas från sin man utan vill bo tillsammans med honom även i fortsättningen.

Annons

Mannen och kvinnan gifte sig 1999 och flyttade till Örnsköldsvik. Bakom sig hade då mannen många års vistelse i flyktingläger och under tre månader låg han i koma efter att ha fått granatsplitter i huvudet och andra delar av kroppen.

TVÅ ÅRS MISSHANDEL
Väl i Sverige började mannen misshandla sin hustru. Under två års tid fick hon utstå olika typer av våld och hot. Och i november förra året polisanmälde kvinnan övergreppen.
I polisförhör redogjorde hustrun för misshandeln. Och hon vidhöll en stor del av dessa uppgifter även när paret möttes i tingsrätten den 6 december.
Förhandlingar som inleddes med att den numera 36-årige mannen gråtande slog en vattenfylld tillbringare i huvudet på sig själv så att vatten och glassplitter stänkte vida omkring.
Rättegången var laddad av känslor. Och kvinnan som väntar parets andra barn i maj hävdade att hon inte längre ville bo tillsammans med sin man utan ansåg att de skulle skiljas. Ansökan om äktenskapsskillnad har också enligt uppgift lämnats in till tingsrätten.

DOMEN ÖVERKLAGADES
Tingsrätten avkunnade sin dom den 21 december där mannen dömdes till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning, misshandel och övergrepp i rättssak.
Domen överklagades dock till hovrätten. Under dessa förhandlingar lämnade kvinnan andra uppgifter än hon gjort tidigare där det framgick att hon varken hade blivit misshandlad eller hotad. Hon uppgav då att hennes man hade ett växlande humör antagligen till följd av sina upplevelser i ett flyktingläger. Att ett köttstycke som mannen kastat på henne inte var avsiktligt utan berodde på ödet.
En förklaring till sina ändrade uppgifter var även att hon varit arg på sin man då det första polisförhöret hölls samt störd på grund av en färgskiftning i ena ögat.

VILL INTE SKILJAS
Kvinnan berättade då också att hon sedan mannens restriktioner hävdes hade träffat honom fem gånger i häktet och nu inte längre ville skiljas och återvända till hemlandet utan att de även i fortsättningen skulle bo tillsammans.
Hovrätten finner dock styrkt att det, förutom de i åtalet angivna fallen av misshandel, även vid flera andra tillfällen under den aktuella tiden förekommit våld som är att rubricera som icke ringa misshandel.
Rätten ansluter sig därför till tingsrättens bedömning och anser att våldsbrotten under tiden 1 januari 2000- 19 november 2001 är styrkta och ska rubriceras som grov kvinnofridskränkning.
Kvinnan har vidhållit sitt skadeståndsanspråk på 89 000 kronor samtidigt som hon inte ansett sig blivit kränkt eller lidit skada som berättigar till ersättning för sveda och värk. Mannen döms därför istället till att betala 6 000 kronor.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons