Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellkung får nya spritregler

/
  • Hotellkungen Bicky Chakraborty kritiserade Örnsköldsviks kommun. Nu ligger förslag om nya tillståndsregler på samhällsbyggnadsnämndens bord.

Stadens krögare har länge varit missnöjda med de lokala serveringsreglerna.

Tack vare Peter Forsberg och Bicky Chakraborty hotellsatsning kommer nu tillståndsreglerna förmodligen att ändras nästa månad.

Annons

Lerstenen, Kent Forsberg och Peter Forsberg, tillsammans med Elite Hotels Bicky Chakraborty – hann knappt få sitt nya hotell på plats innan de stötte på patrull.

Bildextra: Se alla bilder från nya hotellet

Saken gäller de lokala reglerna för serveringstillstånd vilket "drabbade" The Bishops Arms.

– Om jag känt till dem tidigare hade jag kanske avstått från att bygga hotellet. I Örnsköldsvik sätter man nyetableringar i karantän, säger Bicky Chakraborty.

Det som hotellkungen och flera av stadens andra krögare reagerar mot är att kommunen enbart låter nya krögare servera fram till 01.00 under det första året.

Hotellkungen kritiserade Örnsköldsviks kommun för att snedvrida konkurrensen. Att situationen innebär att nya krögare inte kan konkurrera på samma villkor som de etablerade krögarna, som varit igång i mer än ett år, och som därmed har möjlighet att få servera fram till 02.00.

Läs också: Hotellkungen rasar mot kommunreglerna

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi som nationell, välrenommerad hotell- och restaurangoperatör sedan fyrtio år tillbaka får ett serveringstillstånd på prov, säger Chakraborty.

– Allting var så bra när vi kom till Örnsköldsvik. Vi blev väl mottagna av bland andra ett antal politiker där uppe. Jag förstår inte varför de inte upplyste mig direkt om de här konstiga reglerna.

Hotellkungens ord har fått önskad effekt. Det började genast vissla under alkoholhandläggarnas galoscher när företrädarna för Elite Hotels röt ifrån.

Tack vare hotellsatsningen kommer tillståndsreglerna förmodligen att ändras under nästa månad.

– I november kommer ett reviderat förslag upp i nämnden. Där blir det inte längre en fast tidsgräns på ett år. I stället kommer det bli en bedömningsfråga, säger Elisabeth Sellgren, alkoholhandläggare.

Läs också: Fler bäddar behövs - trots Elite Hotel

Beskedet om en tänkt liberalisering av tillståndsreglerna presenterades i samband med IOGT-NTO:s hearing i veckan. Med andra ord försvinner kravet på att ha varit i gång ett år innan man får hålla öppet till 02.00.

Med de nya tillståndsreglerna harmonierar Örnsköldsvik sin lagstiftning med Umeåregionen.

Frågan är politiskt förankrad. Signalen från samhällsbyggnadsnämndens ordförande Roger Burland (S) är att kommunen lyssnat till kritiken från näringslivet och hotellkungen.

– Det hög tid att vi förnyar oss, säger Roger Burland.

Mer läsning

Annons