Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad företagare kritisk mot polisen

/
  • Företagaren känner fortfarande oro efter hot och skadegörelse. Dessutom har företaget under året utsatts för inbrott.

En företagare i Örnsköldsvik efterlyser mer poliser på landsbygden.

– Jag har upplevt hot och fått nej till övervakningskamera. Vad gör man när det tar en halvtimme för polisen att komma hit? säger han.

Annons

Företagaren, som driver sin affärsrörelse ett antal mil från stadskärnan, säger att hans situation på intet sätt är unik.

– Jag vill inte avslöja vem jag är. Självklart är jag oroad, säger han och tillägger att har haft inbrott, hans personal har hotats och även lokalerna har utsatts för skadegörelse.

– Men det hjälper knappast att ringa polisen om det händer något. Innan de har hunnit hit är brottslingarna borta.

Mannen tycker att polismyndigheten borde tänka om – och även prioritera landsbygden.

– Jag har egentligen aldrig känt så här tidigare. Förr kunde man lämna nycklarna i bilen utan att något hände, säger han.

Bara det senaste året har han drabbats av inbrott, skadegörelse och hot om våldsamheter.

– En kväll blev en av mina anställda hotad på telefon. Självklart blev han rädd. Jag ringde polisen och de kom hit. Men det tog ju sin tid.

Efter hoten upptäcktes dagen efter skadegörelse på lokalerna.

– Även om vi anar vem som låg bakom skadegörelsen gick det inte att bevisa.

Sedan dess har även företagaren utsatts för hot – och han tycker att det vore en självklarhet att de skulle tillåtas få ha övervakningskameror utomhus.

– Vi säljer grejer som är väldigt brandfarliga. Det finns stor risk att människor och även fastigheter i närheten stryker med om det blir en explosion här, säger han.

Företagaren säger att det har varit en jobbig tid – och inte blev det bättre när han fick avslag på att ha en övervakningskamera utomhus.

– Efter hot konsulterade jag direkt ett företag, som kom hit för att titta över behovet. Inomhus var det inga problem med kameror, men ute fick vi avslag. Efter överklagande fick vi tillåtelse att ha en – om kameran inte vände sig direkt ut mot infarten.

– Enligt förvaltningsrätten handlar det om risken för integritetskränkning. Det verkar viktigare än att människor kan skadas och hus brinner ned.

Företagaren säger att det känns som om landsbygden långt ifrån har högsta prioritet.

– Jag tycker det är för dåligt. Polisen verkar inte kunna göra någonting. Att kunna få hjälp snabbt är en fråga om trygghet och säkerhet, säger företagaren.

Han säger också att i dagsläget känns det som om det måste hända något allvarligt för att det ska kunna bli en förändring.

– Det är tur att byborna har ställt upp. Deras respons och engagemang har varit guld värd för oss.

– Fick jag välja skulle jag gärna ha polis på närmare håll än i stan. Det kan vara en fråga om liv och död, säger företagaren, som tycker att det var betydlig bättre förr med närpoliser på flera håll i kommunen.

Mer läsning

Annons