Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppets Stjärna vann stor skattetvist

ÖRNSKÖLDSVIK. Hoppets Stjärna i Kärrsjö har vunnit en jätteseger över skattemyndigheten i Örnsköldsvik efter ett överklagande till länsrätten som tagit fyra år att handlägga.
Hoppets Stjärna åkte på en omfattande revision för inkomståren 1992-1997. Tre medarbetare eftertaxerades på cirka 450 000 kronor. Med skattetillägg för enskilda och arbetsgivaravgifter för Hoppets Stjärna handlar det om närmare 800 000 kronor.

Annons

För organisationens grundare Erik Gunnar Eriksson och sonen och nuvarande vd:n Lennart Eriksson handlar det om skattemyndighetens antagande om att de kört Hoppets Stjärnas bilar privat.
För båda rör det sig om misstanke om förmåner på 25 000-50 000 kronor per år och sammanlagt cirka 184 000 kronor för de år revisionen omfattar.
Om den lokala skattemyndigheten i Örnsköldsvik vunnit framgång hade det på dessa summor kommit skattetillägg med 40 procent och arbetsgivaravgift för Hoppets Stjärna med drygt 30 procent.

BIL OCH BOSTAD
Det hade varit förödande privatekonomiskt och ett oerhört slag mot Hoppets Stjärna, säger Lennart Eriksson.
Vi har hela tiden varit övertygade om att vinna tack vare att nycklarna till organisationens bilar förvaras i ett särskilt skåp och att vi haft mycket god ordning på hur mycket vi kört med våra privata bilar. Vi har hållit isär våra egna och Hoppets Stjärnas bilar mycket noggrant.
För Hoppets Stjärnas husmor Gerd Sundström handlar det om värdet av fri bostad. När Hoppets Stjärna anordnat läger för cancersjuka barn från Tjernobyl har hon levt med barnen natt och dag och övernattat i Kärrsjö, Högbränna och på flera andra platser i landet där läger anordnats.
Skattemyndigheten har taxerat henne för värdet av fri bostad vid dessa tillfällen trots att hon har sitt hem i Hemling två mil från Kärrsjö. Hon har också beskattats för bilförmån som hon inte har uppburit och sammanlagt tvingats betala in cirka 80 000 kronor som hon nu kommer att få tillbaka.
Sammanlagt rör det sig om påföra skatter som inklusive skattetillägg skulle kostat trion cirka 600 000 kronor om skattemyndigheten vunnit.
Dessutom skulle Hoppets Stjärna ha drabbats av arbetsgivaravgifter i storleksordningen 130 000-140 000 kronor.
Nu har länsrätten på alla punkter gett den lokala skattemyndigheten i Örnsköldsvik en rejäl bakläxa. Dessutom har Hoppets Stjärna av allmänna medel tilldelats 60 000 kronor i ersättning.

OERHÖRD LÄTTNAD
Lennart Eriksson säger att det är en oerhörd lättnad att rättvisan segrat. Det har här skadat Hoppets Stjärna under många år. Nu får vi ny luft under vingarna. Jag är oerhört tacksam mot alla givare som stött oss under alla åren och alla nya som tillkommit trots det här hotet.
Allra gladast är jag för Gerds skull. Hon bor i Hemling och har gett järnet för barnen under lägerveckorna. Det är helt orimligt att hon blivit beskattad för detta.
Jag trodde att rättvisan var satt på undantag i Sverige, säger Gerd Sundström. Jag har haft tillgång till en säng och levt helt med barnen under lägerveckorna. Nu vågar jag tro på rättvisan igen.
Jag är oerhört glad och lättad, säger Erik Gunnar Eriksson. Den här revisionen och den långa tid som har gått har främst drabbat barnen. Vi har haft sponsorer som dragit sig tillbaka.
Nu siktar vi framåt igen. Jag fick veta det här före påsken och hela helgen har gått i glädjens tecken. Nu är vi på nytt rentvådda efter en mycket omfattande granskning.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons