Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppets Stjärna kan blicka framåt igen

KÄRRSJÖ. Hoppets Stjärna befinner sig i ett vägskäl. Efter den friande domen i länsrätten i det mycket utdragna skattemålet sker en nytändning.
– Men får vi inte snabbt bredband till Kärrsjö måste vi se över om vi inte måste flytta åtminstone databasen i verksamheten till någon annan ort, säger chefen Lennart Eriksson och grundaren Erik Gunnar Eriksson.

Annons

Landshövding Gerhard Larsson och planeringsdirektör P G Hånell var inbjudna till Kärrsjö i går men meddelade förhinder med kort varsel.
Vår avsikt var att diskutera vår brydsamma situation, säger Lennart Eriksson. Vi har 20 anställda i Kärrsjö och dataprogram som vi själva byggt upp och utvecklat sedan 1988. Men nu har vi kommit till vägs ände.
Nu måste vi bygga upp ett nytt modernare datasystem. Vi har verksamhet runt hela världen och Internet mellan givare och mottagare. Men när vi satsar på ett nytt system med högre krav på överföringar räcker det inte med det vanliga telenätet. Vi måste antingen få markbunden bredbandsuppkoppling eller radiolänk. Vi har trafik till vår databas dygnet runt på grund av att vi har verksamhet runt hela världen och varken snabbhet eller säkerhet räcker till för morgondagens krav.

VILL NYANSTÄLLA
Hoppets Stjärna har också planer på att anställa upp till tio personer, främst för att värva givare till fadderbarn via telemarketing. I dag köper Hoppets Stjärna en hel del sådana tjänster av företag i branschen som främst är verksamma i Stockholm.
Vi tror på högre kvalitet i samtalen och mindre omsättning bland de anställda om vi kan lokalisera verksamheten till Kärrsjö med omkringliggande samhällen och byar, säger Lennart Eriksson. Vi vill diskutera saken med länsstyrelsen och lära oss vilka möjligheter till lokaliserings- och utbildningsstöd som finns.

FÖRLORADE 30 MILJONER
Lennart Eriksson och Erik Gunnar Eriksson säger att Hoppets Stjärna förlorat intäkter i storleksordningen 25-30 miljoner kronor på grund av den skatterevision som myndigheten i Örnsköldsvik drog igång.
Vi ströks direkt från att få del av insamlingsgalorna i tv, säger Lennart Eriksson. Därmed rök en intäkt på drygt fem miljoner per år i fem års tid vilket starkt begränsade våra möjligheter att hjälpa barn i världen. Dessutom har en del sponsorer försvunnit. Tack och lov har de privata givarna funnits kvar och ökat sina insatser. I fjol fick vi in cirka 40 miljoner kronor vilket var en ökning med två miljoner.
Det kommer av att det finns en kallelse och en inre övertygelse bakom, säger Erik Gunnar Eriksson.

KÄRRSJÖKONFERENSEN
Under den utdragna handläggningen av skatteärendet har det inte funnits ork hos Hoppets Stjärnas ledning för Kärrsjökonferensen som pågått ända sedan 1964. Ett uppehåll på flera år har gjorts. Den 25-28 juli är det emellertid dags igen.
Då blir det en återsamling av gänget från 60-talet, säger Lennart Eriksson. Då kommer Målle Lindberg, Donald Bergagård och Erik Gunnar att medverka som i fornstora dag. Dessutom blir det en stor läsarsångsfestival av typen Minns du sången där besökarna uppmanas att ta med egna instrument.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons