Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländsk bilparad besökte Gullviks camping: "Trevligt så in i norden"

Utsmyckade brandbilar, gamla lyxbilar och en likbil med ölpump och kaffekokare i kistan. Det var några av de bilar och fordon som besökte Gullviks camping på tisdagen och onsdagen.

Annons

Gästerna på Gullviks camping fick på tisdagkvällen en rejäl överraskning. En hel karavan med gamla bilar av varierande storlekar och märken rullade in på området. Det rörde sig om en grupp på uppemot hundra bilister och entusiaster som rest hela vägen från Holland.

– Det var flera bilmärken och modeller som jag aldrig har sett förut. Ändå har jag ju hållit på med bilar hela mitt liv, säger Örnsköldsviksbon Jan Zetterlund som befann sig på campingen.

Eventetet, som heter Discovery Run, är ett holländskt projekt för fordonsentusiaster och hobbybilister. Bilparaden, vars sträcka går via Danmark, Sverige och Norge, har resan som målet. Men i slutändan är det ett välgörenhetsprojekt.

Tanken är att deltagarna ska samla ihop poäng under resans gång genom att genomföra olika uppdrag. Några exempel på uppdragen är att ta kort på sig själva på en skoter, ta kort på en älg och en ren, bygga ett legohus i någons kök samt äta surströmming. Den som får flest poäng vid resans slut får tusen euro, som oavkortat går till ett matprojekt för behövande i Holland.

– Det var ett jäkla pådrag. Och trevligt folk så in i norden. Och så häftiga bilar. Flera Porschar och en Jaguar och en Ferrari. Det fanns allt möjligt. Och de hade tutor och högtalare på taket, det var en rejäl show här igår kväll och i morse när de for, säger Jan Zetterlund.

Hela ekipaget var sponsrat av Discovery, som även var med och filmade resan. Det var heller ingen slump att bilisterna dök upp på Gullviks camping. Restaurangen var abonnerad sen en lång tid tillbaka av sällskapet, som även hade med sig en orkester som uppträdde på tisdagskvällen. På natten slog de holländska gästerna upp flera tält på området.

– Jag fick provköra en tvåsitsig BMW cab. Jäklar vad läcker den var. Och när de åkte på morgonen syntes det inte att de hade varit här. Så städat var det. Campinggästerna var helt lyriska sen också.

Jan Zetterlund tog med sig kameran ut på campingen för att fotografera evenemanget. Här är några av bilderna han tog på besökarna och de uppfinningsrikt dekorerade fordonen:

Fotograf: Jan Zetterlund

Mer läsning

Annons