Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjning av alkoholskatt

/
  • Victor Melinder, som är både distriktsordförande för UNF Västernorrland är positiv angående höjningen av alkoholskatten.

Vid årsskiftet trädde en hel del nya lagar och regler i kraft. Bland annat höjdes alkoholskatten.

Annons

Pensionärer som har fyllt 65 får sänkt skatt, gravida egenföretagare får samma rätt som gravida arbetstagare, torghandlare och marknadsmånglare måste ha certifierat kassaregister och fribeloppet för dem som har studiemedel höjs; det är några av de nya lagarna.

Men det finns även en annan lagändring som gjort nykterhetsorganisationerna glada: alkoholskatten höjs. På vin och öl har man höjt sju procent och på starksprit höjde man med en procent.

Ett av skälen som angavs till att höja alkoholskatten var folkhälsan, samt att vin och sprit blivit för billigt sett till den ekonomiska utvecklingen. Punktskatten på alkohol har inte förändrats nämnvärt sedan 1998 då den årliga omräkningen av punktskatterna med konsumentprisindex upphörde. Mellan åren 1998 och 2012 har inflationen i ekonomin totalt varit 22,25 procent medan priset på alkoholhaltiga drycker endast ökat med 11,15 procent under samma period.

Victor Melinder, som är både distriktsordförande för UNF Västernorrland och föreningsordförande UNF Anskotin Ozena i Örnsköldsvik, är positiv angående höjningen.

– Jag tycker att det är fullkomligt utomordentligt. Jag är glad att regeringen har insett att en höjd alkoholskatt kommer att sänka Sveriges alkoholkonsumtion och att det kommer att täcka en lite större del av alkoholens skador på samhället, som i dagens läge är på cirka 45 miljarder kronor per år enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, säger Victor Melinder.

– Vi vill minska det drastiskt.

Vad anser du om nivån på höjningen?

– Det är mycket bra att den höjs med en procent på starksprit, men jag tycker inte att det är tillräckligt. Den behöver höjas mer innan den motverkar den ökning i hembränning som blir en biverkan av skattehöjningen.

Hur jobbar ni med frågan om alkoholskatter?

– Vi diskuterar regelbundet med politiker om drogpolitik. Vi tar fram viktig information tillsammans med andra organisationer som hjälper till att få ljus på drogers effekter. Vi försöker driva drogpolitiken till samhällets fördel.

Skattehöjningen förväntas dra in cirka 730 miljoner kronor mer till statskassan. Efter höjningen blir en vanlig flaska vin och en helflaska starksprit på Systembolaget två kronor dyrare, och en burk starköl blir 30–40 öre dyrare.

Mer läsning

Annons