Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta beredskap i Ö-vik

/
  • 38 asylsökande till Mellansel är några av de 2 000 människor som kom till Sverige förra veckan.

Det är högtryck hos Migrationsverket.
– Förra veckan kom 2 000 människor in i landet. Det tar minst tre månader innan de får veta om de får stanna, säger Malin Edeblom.

Annons

I tisdags kom 38 asylsökande till Mellansel. I dag kommer ytterligare en busslast. Nästa vecka fortsätter samma procedur i Björna, Långviksmon och Trehörningsjö.

Det handlar sammantaget om en stor apparat, som Migrationsverket har ansvar för tills det har utretts om människorna har rätt att stanna i Sverige eller inte.

Just nu handlar det också om högsta beredskap från myndighetens sida, vilket innebär att tak över huvudet är det primära.

– En hälsoundersökning görs tidigt och sedan handlar det om en asylutredning inom en vecka till en månad. Den görs förmodligen i Boden eller Gävle, säger Malin Edeblom, som är utredare hos Migrationsverket i Kramfors.

Efter utredningen är det Migrationsverkets asylutredare som försöker fastställa identitet och sedan meddelar utredarna om de beviljas permanent uppehållstillstånd.

– I idealfallen tar det ungefär tre månader, säger hon.

Arbetsförmedlingen tar sedan vid om en asylsökande får stanna – och det är de som kommunplacerar människorna efter bland annat behov av arbetskraft.

Under tiden asylsökande befinner sig i Örnsköldsviks kommun jobbar kommunen parallellt med att försöka ta hand om människorna så bra som möjligt. Inte minst handlar det om skolgång för barnen, men även om studiecirklar och annan sysselsättning.

– Människor på orterna som tar emot asylsökande har slutit upp fint. Jag vet att de är bra förberedda även i Björna, Långviksmon och Trehörningsjö, säger Lena Finne Jansson, operativ styrgruppsordförande i kommunen.

Kommunen ska nu även se till att det finns mötesplatser på alla orter, där människorna kan träffas och ha tillgång till tv och datorer.

– Vi vill hjälpa till för att de ska ha en meningsfull vardag, säger hon.

Mer läsning

Annons