Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höglandskolan vann SANT för tredje gången

Örnsköldsvik. För tredje året i följd blev det sjätteklassarna i Höglandskolan som tog hem segern i tävlingen SANT.
Finalen i tävlingen, som inleddes i 32 skolor i Örnsköldsviks kommun vid höstterminens början, avgjordes i går. Det var sjätteklassare från Solberg, Mellansel och Högland som drabbade samman i en kunskapstävling om droger.

Annons

Sonja Sjölund, IOGT/NTO, har hållit eleverna i Örnsköldsviks skolor varma med den här kunskapstävlingen i många år nu.
Jag introducerade tävlingen ute i skolorna 1988. Det är alltså en tradition både för oss inom IOGT/NTO och skolorna i bygden, säger Sonja Sjölund.
Det har givit både mig och skoleleverna mycket. Det är en tävling i etapper som avslutas i en final. Eleverna får kunskaper om droger på ett roligare sätt. De kommer oftast ihåg både frågor och svar för all framtid, berättar Sonja Sjölund.

32 SKOLOR MED
Jag inleder under höstterminen med att besöka 32 skolor och informera och lämna ifrån mig material som de kan plugga in. Svaren skickas till mig. När jag rättat alla svaren blir det tre skolor kvar, de som lyckats bäst med svaren, som får tampas om finalen, fortsätter Sonja Sjölund.
I går var det alltså final i lokalen på Bergsgatan. Tre elever från vardera skolor fick tävla i finalen. Övriga klasskamrater fungerade som stöd.
De flesta visste att hasch kommer från växten indisk hampa och denna växt heter Cannabis sativa på latin. Morfin heter en av opiaterna som används i sjukvården för att lindra svåra smärtor och det kemiska namnet på alkoholen i alkoholhaltiga drycker är etanol.
Många andra frågor, mer eller mindre svåra, kunde besvaras.

LÄGERVECKA I PRIS
Det blev Höglandskolan som tog hem segern med 12 poäng. Tvåa blev Mellansel med 10 poäng och Solberg fick 7 poäng.
Första priset är en lägervecka i Bjurholm för Höglandskolans 30 sjätteklassare. Mellansels sjätteklassare får en aktivitet, en middag och biobiljetter.
Solbergs sexor får en aktivitet och en middag.
Men alla tävlande som kommit så långt som fram till finalen kan känna sig som vinnare, tycker Sonja Sjölund.

ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons