Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höginskomsttagare vinner på nya maxtaxan

ÖRNSKÖLDSVIK. I går började maxtaxan inom äldre- och handikappomsorgen att gälla. Vinnarna är de med höga inkomster. Den som förlorar på det nya systemet är kommunen.

Annons

Maxtaxan innebär tre stora förändringar. Avgiften för hemtjänst och för särkilt boende påverkas och minimisumman, det vill säga det man har kvar i plånboken efter betalda räkningar, höjs.
Vinnarna är de med höga inkomster, de får sänkta avgifter, säger Stig Ernestål, utredare på kommunledningskontoret.
Några vinner på systemet, andra förlorar, och en del kommer inte att märka något alls.
De som inte betalar något i dag märker kanske inte av någon förbättring, säger Ulla Olofsson, chef för besluts- och stödenheten inom socialtjänsten.

Svårt att förstå

Den elfte november förra året beslutade riksdagen om nya regler och avgifter för äldre och handikappomsorgen. De nya reglerna trädde i kraft i går utom reglerna för beräkningen av avgiftsunderlaget som skall träda i kraft första januari nästa år.
Tidigare har avgifterna för hemtjänst och boende varierat från kommun till kommun, det förändras i och med det nya systemet.
Personligen tycker jag att det är en förbättring för nu blir det lika för hela landet, säger Stig Ernestål. Men det är en nackdel för Örnsköldsviks kommun eftersom man inte får täckning för de ökade kostnaden. Beloppet som kommunerna får i kompensation är beräknat på antalet invånare och inte på antalet äldre.
Jag har inte siffrorna i huvudet men jag tror att kommunen kommer att gå back mellan en till två miljoner kronor, säger Lena Näslund, socialnämndens ordförande.
Hon tycker ändå att det är ett bra system förutom att lagen är lite luddig och ger utrymme för tolkningar.
Det är inte lätt för den enskilde att förstå systemet, säger hon.

Mer i fickan

I begreppet hemtjänst ingår bland annat serviceuppgifter och personlig omvårdnad. De med låga inkomster i Örnsköldsvik har inte betalat något alls och de med höga inkomster har betalat högst 4000 kronor. Vissa kommuner har haft ett tak på 30 000 kronor. Den nya taxan för hemtjänst är 1516 kronor, ingen får betala mer men många kommer att betala mindre.
I dag finns det många som inte betalar något alls, andra några hundar kronor. Endast ett fåtal betalar högsta avgift, säger Stig Ernestål.
Alla de som betalar en avgift för hemtjänst kommer att betala en lägre avgift, säger Ulla Holmberg, assistent på socialkontorets administrativa avdelning.
Något annat som sker är att kommunen kommer att ta ut högst 1579 kronor i månaden för de som bor i särskilt boende eller i ett hem för äldre.
Ytterligare en förändring är att förbehållsbeloppet, det belopp som den enskilde har rätt att behålla av sina egna medel för att täcka levnadsavgifter efter det att hemtjänstavgift och boendeavgift, höjs till 4087 för ensamstående och 3424 för par.


FAKTA maxtaxan
Högsta avgift för hemtjänst: 1516 kronor i månaden
Högsta avgift för särskilt boende: 1579
Förbehållsbeloppet: 4087 kronorSOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons