Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulen snurrar åter på sågen i Långsele

LÅNGSELE. Nu snurrar hjulen på Långselesågen igen. Helt tyst har det för övrigt aldrig varit. Hyvleriet med fyra anställda drivs fortfarande av konkursförvaltaren.
Nu hyr Höglandssågen dessutom sågen av konkursförvaltaren Abersteins eftersom företaget har god orderingång just nu.

Annons

Det här är en tillfällig lösning och betyder inte att Höglands Såg o Hyvleri AB har planer på att köpa sågen i Långsele, säger David Marcusson, Höglandssågen.
Anundsjö Trä AB gick i konkurs under fjolåret och samtliga anställda sades upp.
Det var ett hårt slag för övre delen av Anundsjö där varje arbetstillfälle är viktigt. Innan neddragningarna inleddes fanns 25 man på lönelistorna.
Höglands Såg o Hyvleri har nu återupptagit själva sågningen igen med fyra-fem anställda.
Vi tar sedan ner det sågade virket till Domsjö för justering och torkning, säger David Marcusson. Vi vet inte heller hur länge vi kommer att såga i Långsele. Priserna är bra just nu och vi har funnit att det här är en bra lösning tills vidare.
Bra priser
Höglandssågen går för fullt utan problem. Där finns också tork och hyvleri. Höglandssågen har allt sedan Domsjösågen lades ned drivit en del av sin verksamhet i Domsjö och det är något som fortsätter.
David Marcusson är givetvis medveten om att det är ett kärvt läge för många sågverk just nu.
Vi har emellertid möjlighet att sälja till riktigt bra priser och försöker utnyttja marknadsläget med låg kronkurs så långt som möjligt.
David Marcusson vikarierar just nu på kontoret eftersom ägarna är på semester. Han studerar fortfarande och har ännu inte bestämt sig för om han vill satsa på familjeföretaget eller hitta sin framtid i någon annan bransch.
Ny ägare söks
Konkursförvaltaren, Advokatfirman Aberstein, har ännu inte gett upp hoppet om att hitta en ny ägare till sågen i Långsele. Sågen är helt intakt och hyvleriet drivs fortfarande med fyra anställda. Enda skillnaden att det är konkursförvaltaren som sköter driften. Helt dött har det således aldrig varit på Långselesågen.
Målsättningen är således att hitta en köpare som är villig att ta över hela anläggningen och driva den vidare. Anundsjö Trä AB investerade stora summor i anläggningen in i det sista. Den bedöms vara i bra skick.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons