Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga maktspelet om uppdragen

Här är tänkbara S-kandidater till heltidspolitiker vid valvinst.

Annons

Ett antal nya heltidspolitiker är att vänta om Socialdemokraterna behåller makten efter valet 2014. Men de tänkbara namnen är välbevarade partihemligheter.

Allehanda.se granskar den tysta maktkampen inom sossarna.

"Jag slutar som lagledare", med de orden meddelade Elvy Söderström att hon efter 20 år lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande.

Hon meddelade även att assisterande kommunalråd Glenn Nordlund väntas ta över uppdraget.

Lämnar gör även två andra S-veteraner: Roger Burland, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström.

Därmed finns det tre heltidsarvoderade uppdrag att fylla i den kommunpolitiska förstafemman – om Socialdemokraterna behåller makten efter valet 2014.

De socialdemokratiska nomineringsprocesserna är att likna vid valet till påve och konklaven i Rom, enbart de invigda får veta någonting.

Därför har allehanda.se har genomlyst tänkbara kandidater i maktspelet och kan presentera ett antal namn som det laboreras med i det socialdemokratiska lagbygget:

Frågan om vem som ska bli kommunalråd jämte Glenn Nordlund är knivig. Omsorgsnämndens utåtriktade och populära ordförande – Anna-Belle Strömberg – hade varit ett hett namn om det inte var för syskonrelationen med Nordlund.

Enligt den socialdemokratiska jämställdhetslogiken talar det mesta för att det ska vara en kvinna på den andra kommunalrådsposten. Därtill en erfaren politiker som kan bilda radarpar med Nordlund.

Här finns i dagsläget en stark kandidat: bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson. Hon har definitivt den erfarenhet som krävs för kommunalrådsposten.

Det enda som riktigt talar emot henne är de egna ambitionerna. Hon har inte signalerat något intresse av att lämna sin post och klättra vidare.

Men med Birgith Olsson Johansson som andra kommunalråd skulle partiet få en stabil övergång genom att flytta upp bildningsnämndens förste vice ordförande, 44-åriga Mattias Öberg, på hennes position.

En bubblare i kommunalrådssammanhang skulle kunna vara den 40-åriga kommunstyrelseledamoten Per Nylén, om partiet kan acceptera två manliga kommunalråd. Eller 39-åriga Malin Westman, lite av en doldis som sitter i styrelsen för Övik Energi.

Till posten som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden finns en naturlig efterträdare, förste vice ordförande 37-åriga Esbjörn Jonsson. Han är ett förankrat namn inom partiet.

Esbjörn Jonsson representerar en ny generation socialdemokrater och är dessutom känd bland yngre människor utanför partiet, som en välanlitad dj i Örnsköldsviks krogliv.

Beträffande det påfrestande uppdraget som ordförande i humanistiska nämnden finns det även där en stark möjlig kandidat.

Det är den 55-åriga politiska sekreteraren Eva Bergström Selling, som även kan vara aktuell som andre kommunalråd med tanke på hennes erfarenheter. Dock med förbehållet att hennes man är Rodrets vd Hans Selling.

Förutom att Bergström Selling redan är förste vice ordförande i humanistiska nämnden så är hon kvalificerad för en utökad roll i humanistiska, med bakgrund som socialnämndsordförande i Luleå.

Överlag är det en utmaning för de socialdemokratiska valberedningarna att vaska fram kvalificerade kandidater. Ännu har inga "rekryteringar utifrån" eller hemvändare presenterats av partiet.

Och än mer turbulent kan det bli om partiet flyttar på kultur- och fritidsnämndens ordförande 55-åriga Leif Lindholm, 48-åriga riksdagsledamoten Kristina Nilsson eller den jämngamla ordföranden i omsorgsnämnden Anna-Belle Strömberg.

Förutom nämnda potentiella kandidater finns det även ett antal namn som kan anses vara aktuella för större och tyngre uppdrag i kommunen. Det handlar bland annat om 49-åriga Jim Sundelin som är stark fackman inom Byggnads och den 55-åriga storebrodern Tom Sundelin, som sitter i Rodrets styrelse.

Två andra beprövade S-namn för som kan vara aktuella för nya uppdrag är Övikshems ordförande 44-åriga Mikael Breilin och kommunfullmäktiges ordförande 54-åriga Gunnar Jutterström.

Som bubblare till kommunala förtroendeposter kan även nämnas 41-åriga David Björklund och 46-åriga Stefan Dahl, facklig ledare respektive studieorganisatör på arbetarekommunen.

Även kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande 40-åriga Zenitha Nordfjell samt förste vice ordförande i omsorgsnämnden 35-åriga Kristoffer Park kan vara potentiella "klättrare".

Enligt socialdemokratisk tradition är detta dock ingenting som partiet vill kommentera. Helt öppna nomineringsprocesser tillhör inte partikulturen. Det blir locket på:

– Beslutet om kandidater till ordförandeposterna tas i slutet av april, konstaterar Eva Bergström Selling.

Mer läsning

Annons