Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdlansering av Höga kusten

Örnsköldsvik. Höga kusten och världsarvet lanseras nu allt hårdare som internationellt turistobjekt.
I samband med världens största turistmässa i Berlin förra helgen bearbetades ett femtontal investerare i hotell- och resebranschen.

Annons


På plats i Berlin fanns landshövding Gerhard Larsson för att promota och sälja besöksnäringen i Västernorrland ihop med Mitt Sverige Turism.
Vi träffade en del hotellkedjor om möjligheterna att satsa häruppe och vi träffade researrangörer från framför allt Tyskland angående att lägga in vårt län i programmet 2003, förklarar Gerhard Larsson.
Investerarna samlades till ett gemensamt seminarium som sedan följdes upp individuellt med var och en. Tyngdpunkten låg på att investera i Höga kusten.

DIREKTRESOR TILL LÄNET
En av hotellintressenterna är den världsomfattande kedjan Best Western. En annan kedja med koppling till den tyska kyrkan har uttalade planer på att expandera bland annat i Norden.
En av researrangörerna som deltog var tyska TMD med ägarintressen i flera stora svenska reseföretag.
I dag finns en del tyska rundturer som gör avstickare in i Västernorrland.
Det som nu diskuteras är att utöka programmet med direktresor där man kan lägga in besöksmål som Sundsvall med kasinot samt älvar och vattenfall runtom i länet.

MER BOENDE KRÄVS
På boendesidan görs ingen hemlighet av att en stor hotelletablering i världsarvet Höga kusten står högst på önskelistan.
Vi har 120 bäddar i Höga kusten totalt i dag. I Sundsvall har vi 1200 bäddar. Ska vi få en exploatering av besökarna i Höga kusten behöver vi boende i området. Det är på ett ställe som till exempel Björkudden besökarna vill bo, säger Gerhard Larsson.
PR-satsningen i Berlin ses som ett led i en större satsning på turism och besöksnäring i länet. Andra inslag är utbildningsinsatser inom service som förre hotelldirektören Jan Wikskär håller i under våren samt lansering av länet på Internet via Visit Sweden.

UTBYGGNAD AV MIDLANDA?
Gerhard Larsson betonar att hotell- och resekontakterna handlar om projekt som tar flera år.
Ytterligare en viktig pusselbit är att kunna ta emot charterresenärer på en flygplats i länet. Här driver Gerhard Larsson linjen att start- och landningsbanorna på Midlanda måste förlängas.
Vi måste stärka Midlanda så att vi kan ta ner charterplan på samma sätt som man gör i Östersund. Det kan komma besked om detta inom några veckor. Det är ett alternativ på 150 miljoner som diskuteras, säger han. Klas Leffler

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons