Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag i år mot skattefuskare

ÖRNSKÖLDSVIK. I år granskas deklarationerna extra hårt vilket beror på att allt mer fusk breder ut sig i storstäderna. På skattekontoret i Örnsköldsvik har man sedan tidigare noggrann kontroll, men visst händer det att olagliga deklarationer slinker igenom.

Annons

Skattemyndigheten har i år beslutat att granska övriga omkostnader extra noga. Som till exempel hemdator, avdrag för förvaltningskostnader och reavinst på aktier. Detta beror på att ett fusk breder ut sig, främst i storstäderna.
Det finns de som hittar på fantasisaker som mitt bidrag till JAS. I bland står bara övriga omkostnader och en stor summa pengar utan närmare förklaring. Man kan hitta mycket konstigheter under rubrikerna, säger Örnsköldsviks skattedirektör Jan Bogseth.

HÖG KON TROLL
Kontrollen i Örnsköldsvik är sedan tidigare hög. Ett 20-tal personer arbetar med att kontrollera deklarationerna.
Traditionsenligt har vi haft bra koll. Vi har bra kontakt med befolkningen, satsar på service och har kompetent personal, säger Jan Bogseth.
Eftersom resurserna är sämre i storstäderna har många deklarationer gått igenom tidigare, trots att många innehåller osanningar.
Förra året kanske någon skrev att de hade ett övrigt belopp på 5000 kronor, gick det igenom då försöker de med en högre summa i år. Sedan berättar de detta i sin tur för sina bekanta.

SKATTEBROTT
Fusk förekommer även i Örnsköldsvik, men det är mindre vanligt.
Jag tror att folk är ärligare här och mer lojala, säger Bogseth.
När skattemyndigheten misstänker att något är fel, kan de om de vill gå tillbaka och titta i tidigare deklarationer. Handlar det om grova fel kan man gå långt tillbaka i tiden, men inte för småfel.
Visar det sig att en person inte har belägg för avdrag, om personen direkt ljugit, klassas det som brott.
Handlar det om ett större belopp, kan det leda till åtal. Det vanligaste är att man får betala ett skattetillägg.
Generellt är folk noggranna med deklarationerna.
En del ringer hit eller kommer in och frågar. Sedan finns det de som inte vet hur man deklarerar eller inte bryr sig, men rent allmänt vill man göra rätt för sig, säger Bogseth.

FÖLJER TIDSPLANEN
I år har 46 000 deklarationer, varav 32 000 förenklade, inkommit till det lokala skattekontoret. Hur många av deklarationerna som granskas kan inte Bogseth svara på men avdragen försöker man i möjligaste mån att kontrollera.
De förenklade deklarationerna är i princip klara.
Vi ligger inom planeringarna. Vi hade avstämning innan semestern, säger Bogseth.
Har man inte hört något från skattekontoret är det ännu inte tid att andas ut, men snart.
Till en del behöver vi bara ställa några frågor. Men de som har lämnat in deklarationen i tid kan räkna med att skatteåterbäringen kommer i slutet av augusti eller i september, säger Bogseth.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons