Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska 92 asylsökande från Syrien tas emot

/
  • Det är slit och släp för Tommy Öberg och Mohamed Bangoura, som jobbar med att inreda lägenheter i Mellansel.
  • Roger Anderssons blickar är riktade mot att ta emot asylsökande människor så snabbt som möjligt.
  • Så här ser det ut i ett av köken, där människor från Syrien snart ska flytta in.
  • Två madrasser på ett golv, får symbolisera att två personer ska sova i rummet. Sängarna har dock inte kommit på plats.
  • Här är ett av bostadshusen, som nästa vecka kommer att ta emot asylsökanden.

Det bor lite drygt 800 personer i Mellansel med omnejd.
Nästa vecka utökas befolkningen med nästan 100 människor.
– Det kommer 92 asylsökande från Syrien, säger Roger Andersson från Migrationsverket.

Annons

Det är knappast någon hemlighet att det finns många tomma lägenheter i Mellansel. Med start nästa vecka blir det dock en stor förändring – då 22 lägenheter kommer att fyllas med asylsökande människor från Syrien.

I dag bor det människor i åtta av fyrtiotvå lägenheter, men från och med måndag är det meningen att första busslasten med syrianska flyktingar ska tas emot.

– Vi håller på att utrusta alla lägenheter. Det är stort tryck på bostäder just nu, säger Roger Andersson, boendeansvarig hos Migrationsverket.

Sammanlagt är det drygt 200 flyktingar som kommer till Örnsköldsvik den närmaste tiden. Efter mottagandet i Mellansel ska sammanlagt 110 människor placeras i Björna, Långviksmon och Trehörningsjö. Totalt handlar det om närmare 1 100 syrianer, som kommer att få bostäder i Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå.

– I första hand handlar det om att ge tak över huvudet till alla som kommer hit, säger Roger Andersson, som har med sig Tommy Öberg och Mohamed Bangoura vid förberedelserna i Mellansel.

Det handlar även om att alla lägenheter i det relativt ödsliga bostadsområdet ska utrustas med det allra nödvändigaste. Det rör sig om sängar, stolar, bord, soffor, städ-, köks- och toalettredskap.

Migrationsverket har sina mallar att gå efter och det innebär att två människor ska kunna sova i varje rum.

– Egentligen är det inte mycket de får. Det är ingen lyx, säger Roger Andersson och nämner att tv, telefoner och datorer inte är något som finns med i utrustningen.

Roger Andersson säger att förmodligen kommer första busslasten med människor redan på måndag.

– Egentligen handlar det bara om att vi ska hinna bli klara. Redan på fredag ska vi nog vara färdiga med 40-50 platser. Resten görs klart nästa vecka.

Trion som just nu jobbar med förberedelserna tycker spontant att lägenheterna i Mellansel är de hittills kvalitativt bästa som kommer erbjudas de nya invånarna i Ångermanland.

Kenneth Andersson, biträdande enhetschef, öser beröm över samarbetet med Örnsköldsviks kommun, som han tycker är ett föredöme när det gäller genomlyssningen av vilka behov som kommer att finnas.

– Det är en stor apparat, som även inkluderar kommuner och landsting. Det handlar ju även om skolgång, hälsounderökningar och vård efter behov.

Fortsättningen för trion i boendegruppen innebär jobb i Björna, Långviksmon och Trehörningsjö.

För de nya Mellanselsborna innefattar framtiden kontakter med arbetsförmedlingen och andra myndigheter. Bland annat ska identiteter kartläggas och uppehållstillstånd godkännas.

Hyran för de asylsökande står Migrationsverket för. Den första tiden får de även en dagersättning, som ska täcka utgifterna för mat. I övrigt får de hjälp med vinterkläder och möjlighet att söka bidrag för andra särskilda behov, typ glasögon och spädbarnsutrustning.

FAKTA - Så många flyktingar kommer till Ö-vik

Mellansel 92

Björna 50

Trehörningsjö 35

Långviksmon15

Mer läsning

Annons