Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs dispens – trots att inga andra balkonger på Nygatan håller måttet

Byggsigurd vill bygga balkonger till lägenheterna ut mot Nygatan i gamla stadshuset. Balkongerna måste ligga minst 4,2 meter ovanför markytan så byggföretaget har tvingats söka dispens. Däremot klarar ingen annan balkong längs gatan den höjden.

Annons

Läs också: Nya ritningar – så här kommer husen på Nygatan att se ut

Som vi tidigare berättat valde Byggsigurd att inledningsvis inte söka bygglov för balkonger på första våningen i gamla stadshuset.

Anledningen var att detaljplanen säger att balkongerna måste ligga minst 4,2 meter ovanför markplan. Företaget ville inte riskera ett nej till bygglovet.

I efterhand har företaget nu sökt dispens för tre balkonger ut mot Nygatan, där alla tre skulle hamna under 4,2 meter – den lägsta på ungefär 3,5 meter.

Ärendet behandlas just nu hos kommunen och i ett yttrande säger markingenjören Bogumila Kallin på tillväxtavdelningen att hon "... ser inga skäl att frångå bestämmelsen" om 4,2 meter.

– Det svaret förvånar mig inte, men frågan ska ju behandlas politiskt så i slutändan blir det upp till politikerna, säger Helena Morin, byggchef hos Byggsigurd.

Kommunfullmäktige tog beslutet om detaljplanen över Egypten 8, som fastigheten på Nygatan heter, men den som utformade planen var stadsarkitekten Patrik Jansson.

Så frågan är hur han kom fram till minimihöjden 4,2 meter?

– Det var en kompromiss. Vi var tillmötesgående mot exploatören, jag ville egentligen ha fem meter, svarar Patrik Jansson.

Varför just 4,2 meter?

– Den höjden klarar alla fordonstyper, exempelvis vid snöröjning. Vi vill heller inte ha balkonger för lågt.

Det finns många andra balkonger längs Nygatan, klarar de 4,2 meter?

– Jag har inte mätt alla men jag tror att flertalet gör det.

Så är det inte.

Balkongen på bostadsrättsföreningen Dublins hus mitt emot gamla stadhuset ligger 3,7 meter ovanför markplanet – utbyggnaden till höger några decimeter lägre.

Vi mätte med en lasermätare varenda balkong längs Nygatan nedanför E4 och några på torget. Ingen ligger 4,2 meter eller mer över markplanet.

För att ta några exempel:

Rätt över gatan från gamla stadshuset, bostadsrättföreningen Dublin, där ligger balkongen på 3,7 meter.

Korsningen Skolgatan/Nygatan – balkongen ovanför Beatrice ligger på 3,8 meter.

Balkongen ovanför Il Padrino en bit upp på torget, där ligger balkongen på bara 3 meter blankt.

Ett stickprov ovanför E4 visade att balkongen ovanför Gunillas Optik ligger på 2,8 meter.

Och så vidare.

Balkongen ovanför Il Padrino ligger bara på 3 meters höjd – till och med lägre där pizzerian har lagt trall.

Dessutom handlar det rimligtvis inte bara om balkonger, om nu utsticket är viktigt för exempelvis snöröjningen. Under den stora utbyggnaden ovanför ingången till stadshuset på Nygatan 16 är utrymmet för fordon bara 3,4 meter.

Och i övrigt på Nygatan och i övriga centrum finns det mängder av skyltar och olika utbyggnader som är långt under 4,2 meter.

– Det snöröjningsfordon som behöver 4,2 meters höjd skulle få ett väldigt begränsat användningsområde, konstaterar Helena Morin syrligt.

Själva principen, att balkonger inte bör ligga för lågt, förstår hon:

– Det hade varit en god ambition om man börjat bygga en ny stadskärna. Men nu är det ju snarare regel än undantag att balkongerna ligger under 4,2 meter.

– Jag kan inte se att det kan spela någon som helst roll, om vi får bygga våra balkonger som vi vill.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning