Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är pensionärerna som söker jobb igen

/
  • Delar av seniorerna samlade under en kaffepaus. Från vänster Agneta Hammarström, Peder Hammarström, Torbjörn Rastbäck, Erling Arnquist, Kjell Berglund, Bengt Näslund och Alf Johansson.
  • Torbjörn Rastbäck och Erling Arnquist är beredda på framtida uppdrag.

De kallar sig för nya Nya Seniorerna och består av ett gäng fullvuxna – och arbetssugna Örnsköldsviksbor.
– Vi hade inte tänkt oss sitta i parken och mata duvor, säger Alf Johansson, 67 år.

Annons

Idén är unik. Förmodligen handlar det om landets första sammanslutning av pensionärer, som med en nybildad ekonomisk förening i ryggen tänker erbjuda sina yrkestjänster.

– Ja, vi är nog pionjärer, säger Alf Johansson.

– I grund och botten är flera av oss föreningsmänniskor. Men vi har en rätt blandad bakgrund, säger Alf Johansson, som i sitt yrkesverksamma liv bland annat jobbade som elektriker.

I dagsläget säger medlemmarna i den nybildade föreningen, som för övrigt är så färsk att det inte har hunnit väljas en styrelse – att det kommer att erbjuda bemanningstjänster i stora delar av länet.

– Vi har tänkt oss hela länet som arbetsfält, säger Torbjörn Rastbäck, som själv har erfarenhet från jobb som slöjdlärare och inom jord- och skogsbruk.

Sammantaget handlar det om en massa olika sysslor, som seniorerna har tänkt utföra – och trots att man bara ligger i startgroparna – finns det redan kommande jobb i bagaget.

– Tillsammans har vi ett brett register, säger Torbjörn Rastbäck, som tagit på sig att vara ordförande i interimstyrelsen.

Den här dagen är det nästan en full hand människor, som har samlats i föreningens lokal. Det är mest män, men enligt de som är på plats finns det ytterligare kvinnor, som också ska vara med.

När det gäller tjänsterna som kommer att erbjudas, handlar det om allt mellan byggjobb, målning, ekonomisk rådgivning.

– Det är egentligen allt, men det bästa är att man kan bestämma arbetsdagarna själva, säger Torbjörn Rastbäck och får nickande medhåll av övriga föreningsmedlemmar.

– Vi är pigga och krya. Vi vill ha något att göra, säger Kjell Berglund.

– Och det är lite på våra egna villkor. Man bestämmer själv hur mycket man verkligen vill jobba. Vill man stanna hemma en dag, då gör man det, säger Peder Hammarström.

Hur som helst säger gänget att de inte gör det här för att bli rik, men att det förhoppningsvis kan bli en liten slant över.

– Ingen kan slå oss på fingrarna när det gäller kompetensen och förhoppningsvis ska vi även kunna konkurrera med priset, säger Torbjörn Rastbäck och tillägger att det här faktiskt också är en social grej.

– Det är ett sätt att komma ut och träffa folk. Man slipper sitta hemma isolerads, säger han.

Mer läsning

Annons