Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Ö-vik 99-procentiga

/

För andra året i rad har kommunen deltagit i en rikstäckande kvalitetsundersökning. Resultatet? Mer än lovande.
– Imponerande att 99 procent får förskoleplats på önskat datum, säger Andreas Ahlm, på Örnsköldsviks kommun.

Annons

"Kommunens kvalitet i korthet" (Kkik) är en undersökning som genomförts sedan 2006. Örnsköldsvik var med 2012 och nu har SKL (Sveriges kommuner och landsting) presenterat fjolårets resultat.

– Kkik är en bra måttstock för oss att jämföra vår kvalitet med andra kommuner. Vi ligger bra till mot oss själva och bra till mot övriga landet, säger kvalitetsledaren Andreas Ahlm.

Undersökningen omfattar områden som bland annat tillgänglighet, trygghet och effektivitet. Jämfört med 2012 har Örnsköldsviks kommun förbättrat sig mest inom tillgängligheten, som exempelvis bemötandet via e-post och telefon.

– Även öppettider i olika verksamheter och väntetid för förskoleplats ingår där. Och det resultatet sticker ut.

Hela 99 procent av föräldrarna som söker förskoleplats får det, och dessutom på sitt önskade datum. Och den ynka procent som får vänta behöver inte klättra på väggarna särskilt länge.

– I snitt behöver de bara vänta en vecka och det är en överskådlig tid, säger Ahlm.

Ett externt företag genomför undersökningen som rör mejl och telefoni och kommunerna får samma frågor. Den görs oannonserat och frågeställningarna formuleras så att vem som helst kan ha skrivit dem.

– Resultatet baseras på hur stor andel av frågorna som besvaras inom två arbetsdagar. Att den görs under täckmantel ger en bra och framförallt ärlig bild på hur vårt arbete fungerar.

Samtidigt betonar Ahlm att man inte ska stirra sig blind på siffrorna. Det finns alltid utrymme för utveckling och förbättring och i Örnsköldsvik kan arbetet beskrivas efter en orienteringsmodell.

– Vi som jobbar inom kommunen måste fundera på varför vi finns till. Gör vi rätt saker för medborgarna och gör vi sakerna rätt? Med en karta och kompass ska vi hitta stigens kontroller utan att ta några omvägar, säger Andreas Ahlm.

Totalt 220 kommuner deltog i SKL:s undersökning.

Mer läsning

Annons