Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsning från den "låga kusten"

/

Varje sommar, sedan några år tillbaka brukar jag sända en hälsning från mitt sommarviste på ”låga kusten” – den västerbottniska ö- och kustvärlden – till den Höga kusten där jag har mitt höst- och vinteride.

Annons

Min låga kust ända från Skagshamn, där den börjar strax norr om fyren och når upp till Kemi, den innersta delen av Östersjön, är ett flacklandskap men lever man på en ö där Bottnens vatten omsluter, ser man mycket längre än där berglandskap dominerar. Det är fascinerande att stå vid stranden av Kvarken och blicka ut över det vidöppna havet åt snart sagt alla håll. En känsla av oändlighet, där horisonten inte kan sätta gränser utan man svävar ändå längre bort och möter i fantasin Bottenhavet, Ålands hav och egentliga Östersjön – långt, långt bort i söder. Kliver jag upp på nåt hustak ser jag hela Östra Kvarken i Bottniska viken mot Finland i öster. Det ni! Tror inte jag kan blicka lika så långt åt alla vädersträck även om jag befann mig på Skrubban. Sen lite mera småskryt; Här på Holmön har vi den låga kustens högsta berg, Strandberget 25 m ö h. Det finns inget högre på hela traden norröver efter kustremsan.

Starka minnen från barndomen av det berget når mig. Vi använde det som utförslöpor när snön var i ropet. Det var den förresten alla vintrar förr. Jag minns med fasa backarna man skulle träna utförsåkning på. Det var tre stycken och alla bar olika namn beroende på stup och slingrande spår; ”Den Rasande, Gummislangen och Grynvällingen”. Den första ett rasande stup där skidorna bröts i småbitar, den andra slingrande len och försåtlig och så Grynvällingen med sitt knottriga underlag.

Men nu till sommar och dagens sol; Jag önskar ja kunde skicka iväg en stor dos till dem som ingen har. För här på Holmön skiner solen, luftfönstret står öppet dygnet runt och svalorna tittar in då och då! I morse satt en igelkott och väntade på frukosten utanför farstubron och strax efteråt en hoper måsar som hoppades på fiskrenset från nattens lägg. De känner till vår generositet och vaktar. Förresten så fileade jag 16 abborrar häromdan. De lär kosta 600 kr kilot i Östermalmshallen. Men så långt hamnar de inte. Tillströmning av turister har varit stor denna sommar. De berikas med många ö-aktiviteter, visfestival och klar himmel. Ack ja, så mycket som ska hinnas med. Må sommar'n gå på ett tag till; kantarellen och Karl Johan ska ju också hinnas med och dom stora blåa bären. God fortsättning från den låga till den Höga kusten.

Gunnar Fredriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons