Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

Anders Källström, Örnsköldsviksbo, som är vd för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, som har ökat med 577 medlemmar till 172 662.

Annons

LRF ökar medlemsantalet för 17:e året i rad, vad beror det på?

– Det kortaste svaret på den frågan är att LRF har anpassat sin verksamhet till nutiden – och även till framtiden. Vi har förnyat oss till en bild av den moderna landsbygden i Sverige. Trots allt är det också många som bryr sig om landsbygdens utveckling. Det blir färre och större företagare inom jordbruket, men alla våra nya medlemmar är inte jordbrukare.

Hur ser det ut i Västernorrland för LRF:s del?

– Västernorrland är en av de regioner som ökar med flest medlemmar, 54 stycken om jag inte mins fel. Men det ser likartat ut över hela Sverige, trots att det finns ganska många olikheter mellan exempelvis Skåne och Norrbotten. Frågorna när det gäller landsbygden är dock ungefär de samma.

Många folkrörelser förlorar medlemmar, men inte ni. Vad beror det på?

– En sak är att vi har förnyat oss. Vi är ingen forntidsorganisation. Många, även de som inte är aktiva jordbrukare, tycker att landsbygden är viktig, trots en enorm urbanisering. Därför har vi i LRF en viktig roll.

Hur ser det ut inför valet i höst? LRF vill att det ska bli ett landsbygdsval – vad innebär det?

– Många partier har uttalat att landsbygden är viktig, men snacka går ju. Nu krävs konkreta åtgärder också. Det krävs handling och idéer. Landsbygden skulle kunna sysselsätta många fler människor och även attrahera företag.

Spontant, vad tycker du borde göras?

– Det behövs en tydlig politisk inriktning och centrala, kraftfulla satsningar. Småföretag måste stöttas och det behövs en större satsning på livsmedelsproducenter och grön energi. Det krävs ett batteri av åtgärder.

Till sist: vad önskar du dig allra mest just nu?

– Jag skulle vilja ha ett rejält snötäcke. Jag behöver träning inför Halvvasan. Det blir min femte. Jag hoppas det blir lite skidåkning i Örnsköldsvik till helgen.

Mer läsning

Annons