Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll ut – snart är årets fattigaste månad slut

/
  • Maria Söderberg, butikschef på Coop Konsum i Själevad, lockar kunder med extra låga priser på nyttiga basvaror denna vecka.

Veckan före januarilönen kallas för den fattigaste veckan under året.
Efter jul- och nyårshelgerna går konsumtionstakten ner, vilket märks i bland annat matbutikerna.

Annons

– December och midsommar är alla butikers höjdpunkt. I år blev handlingen inför jul mer utspridd, eftersom julafton var en tisdag. Det gick med ganska bra fart till och med trettondagsafton, säger Maria Söderberg.

Hon är butikschef på Coop Konsum i Själevad sedan sex år, en butik som satsar extra mycket på ekologiska matvaror.

Om du jämför försäljningen i januari med den i december?

– I december är den på 200 procent, i januari är den 85 till 90 procent.

För att locka folk att handla även i januari – mat måste man ju ha – så har handlarna många extrapriser.

– Denna vecka har vi nedsatta priser på flera nyttiga basvaror. Det är väldigt olika hur kunderna handlar, allt från 77 kronor upp till mat för 3 000 kronor, säger Maria Söderberg och fortsätter:

– Förra veckan, jag kallar den för blodpuddingsveckan, sålde vi väldigt mycket blodpudding. Fast vi inte ens hade extrapris på den, som vi har den här veckan.

Sänker ni priserna när det är kort datum på varor?

– Ja, personalen går igenom frukt-, mjölk- och charkdisken varje kväll och kollar. Jag vill gärna se vad som inte säljs och märker med lägre pris när det är två dagar kvar. Men de varorna tar slut fort, det är samma kunder som återkommer.

Torsdag och fredag är fortfarande de stora inköpsdagarna.

– Jag märker ändå en liten fördröjning på när man handlar efter att pension, barnbidrag och lön kommer. Jag tror att folk har blivit mer eftertänksamma och styr sin ekonomi mer.

Hur upplever du januari månad, som handlare?

– Även om det märks att det är tuffare så är folk positiva, det är ett normalt lugn. Jul och nyår är jättetrevligt men jag tror att alla känner "åh vad skönt att det är över".

Snart är även "årets fattigaste månad" över, men vi ger ändå några tips på hur man kan spara. Själv har jag och min familj inköpsstopp på allt utom mat – en svår men lite rolig utmaning.

Mer läsning

Annons