Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för mordbrand

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 28-årige före detta ungdomspolitikern som är misstänkt för mordbrand och skadegörelse under påskhelgen begärdes i går häktad. I båda fallen rubriceras brotten som grova.
Svaren på de analyser som gjorts vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, stärker misstanken om att 28-åringen är den skyldige.

Annons

Det var på påskaftonens morgon som en familj i Gimåt upptäckte att någon sprayat husfasaden och dörrar med en del mindre trevliga uttryck.
Dessutom hade även en bil som stod parkerad på tomten sprayats.
Vid närmare undersökning upptäcktes också att någon hällt ut brandfarlig vätska framför entrédörren och garagedörrarna. Utbrända tändstickor som påträffats tyder på att försök gjorts för att tända eld på garage och hus. Men som dessbättre misslyckats.
I villan låg fyra personer och sov under natten till påskaftonen ovetande om vad som pågick utanför.

MISSTÄNKTES TIDIGT
Redan i ett tidigt skede riktades misstankar mot den nu anhållne 28-åringen. Han hämtades också in till förhör och jourhavande åklagare beslutade om husrannsakan i mannens bostad och bil.
Polisen gjorde då vissa fynd som sedan skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys. Eftersom inte den misstänkte var frihetsberövad, och ärendet därmed inte var högprioriterat, tog det sin tid innan svaren på dessa fynd kom. Först i slutet på förra veckan var resultaten kompletta.
Dessa visar att den vätska som använts var tillräckligt brandfarlig för att det skulle gå att antända dörrmattan. Däremot lyckades teknikerna inte få eld på vätskan på asfalt.

SAMMA TYP AV FÄRG
Vid husrannsakan hittades en jacka med en fläck målarfärg. SKL har kunnat konstatera att det är samma typ som användes vid sprayandet på husfasaden och bilen.
Samma färg fanns även under ett par skor som 28-åringen äger.
Jag tycker att analysresultaten stärker misstanken, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.
Tidigare i veckan beslutades att mannen skulle hämtas in till nya förhör.
Sent i tisdags eftermiddag påträffades han i Uppsala och anhölls senare. 28-åringen förhördes i tisdags men nekar fortfarande till brotten och påstår sig ha alibi för den aktuella tidpunkten.
Före lunch i går begärde Joachim Gyllencreutz honom häktad hos tingsrätten på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand och grov skadegörelse. Skadorna beräknas kosta 70 000-80 000 kronor att åtgärda.
Den som fälls för mordbrand riskerar minst två och högst åtta års fängelse. Om brottet är ofullbordat ligger minimistraffet på 2 års fängelse.
Dessutom tillkommer den grova skadegörelsen, vilket gör att straffvärdet blir ännu högre.
Häkningsförhandlingar är planerade till i dag torsdag.
28-åringen var tidigare aktiv ungdomspolitiker i Örnsköldsvik, vilket han inte är i dag.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons