Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för mord söker skadestånd

43-åring satt häktad två månader misstänkt för mord på sin fru. "En halv miljon kronor är inte för mycket begärt efter det jag varit utsatt för".

Annons

Den 22 september förra året anhölls mannen sedan hans fru avlidit. Bara fyra dagar senare häktades han, misstänkt för mord. Han har i en intervju berättat om den svåra tiden som frihetsberövad i en cell på cirka sex kvadratmeter. Under tiden i häkte tappade han vikt, och missade också sin frus begravning.

Efter ett flertal häktningsförhandlingar fattade åklagare Daniel Brodén beslut om att släppa mannen på fri fot, den 23 november förra året.

I intervjun som publicerades den 10 juli berättade den frisläppte mannen om sina tankar när det gällde möjlighet till skadestånd.

– Min advokat har fått fullmakt att sköta skadeståndsbiten, sa han.

Han sa också att han hade fått för sig att resultatet skulle landa på ersättning för förlorad arbetsförtjänst – plus cirka 40 000 kronor för lidande.

Ett utfall han i så fall inte skulle vara särskilt nöjd med, lät han förstå mellan raderna. Nu har mannens advokat Per Myrberg hört av sig till Justitiekanslern med ansökan om ersättning till frihetsberövade.

Det är dock oklart vad Myrberg avser med sin begäran. Advokaten har i rutan för förlorad arbetsförtjänst uppgett summan 99 034 kronor, vilket är betydligt mer än vad mannen gått miste om under de åtta veckor han inte hade möjlighet att vara på sitt arbete.

Myrberg känner dock till Justitiekanslerns regler om att ersätta den första månaden med 30 000 kronor – och den andra månaden med 20 000 kronor, varför han av misstag kan ha adderat dessa summor till den uteblivna lönen.

– Jaså, det står 99 000 kronor? säger Myrberg. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag skrev. Om JK har frågor får de höra av sig.

JK:s regler säger att vissa omständigheter kan medföra förhöjd ersättning. Om misstankarna har avsett ett särskilt allvarligt brott.

Mer läsning

Annons