Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglunds byter Sep mot Alligator

/
  • Här är Hägglunds nya stridsfordon Alligator. Hägglunds har fått en andra chans och förhoppningarna är nu att få leverera Alligatorn till det svenska försvaret.
  • Alligator i vintermiljö.

Alligator, det är stridsfordonet BAE Hägglunds går in med i FMV:s nya upphandling. Med teknologi och kunnande från andra välkända produkter ska Alligator gå vinnande ur striden mot det finska stridsfordonet Patria.

– Vi vill inte kalla den Sep längre, det här är Alligator, ett åttahjuligt fordon som har mekanisk drivlina istället för elektronisk, säger Tommy Gustafsson-Rask, marknads- och försäljningsdirektör vid BAE Systems i Örnsköldsvik.

Annons

Den största anledningen till att FMV (Försvarets Materielverk) valde finska Patria vid förra upphandlingen var prisfrågan. Priset på Sep var ungefär en miljard högre än Patrias. Sedan dess har delen gällande priset viktats upp med en procent inför den nya upphandlingen. Den här gången värderar även FMV priset långsiktigt gällande både underhåll och drift till skillnad mot tidigare.

– Vi har blivit väsentligt billigare och är helt klart konkurrenskraftiga i priset den här gången, säger Tommy Gustafsson-Rask.

Med de nya förändringarna och den bantade Sep-versionen (nu Alligator) tror sig Hägglunds ha en god chans att ta hem ordern.

– Nu har vi hittat en bra nivå och beräknar för en leverans över 226 vagnar till två bataljoner.

Om Hägglunds tar chansen innebär det en försvarsbeställning i miljardbelopp, vilket innebär nya jobb på sikt.

– Självklart blir det nya jobb och där snackar vi hundratal. Det skulle ge oss en framtidstro långsiktigt, säger Tommy Gustafsson-Rask.

Annons