Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haffstaelever vill behålla sin lärare

ÖVERHÖRNÄS. ”Snälla, låt vår lärare stanna kvar! Vi behöver henne”, vädjar klass Tellus på Haffstaskolan, i ett brev till politiker.
– Jag tycker att det är så jobbigt att byta fröken hela tiden, säger eleven Emma Södersten.

Annons

Hörnetts rektorsområde ska reducera sin personal med sju heltidstjänster till hösten. Detta innebär bland annat att läraren Susanne Genegård måste lämna sin tjänst som klassföreståndare för fjärde- och femteklassarna i klass Tellus på Haffstaskolan.
En skolklass där lärare bytts så ofta att eleverna själva tappat räkningen.
Det märks rent undervisningsmässigt att barnen aldrig fått en röd tråd, säger Susanne Genegård.

MÅDDE ILLA
Nu känner eleverna att de fått nog och kämpar för att få behålla sin fröken Susanne. I ett protestbrev, som bland annat skickats till kommunalrådet Elvy Söderström, barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Kvarnström och statsminister Göran Persson, beskriver de hur det känns att förlora ytterligare en lärare och oron inför framtiden. Samtliga 21 elever har skrivit under med sin namnteckning och vädjar att läraren ska få stanna.
När jag fick veta att Susanne skulle sluta mådde jag illa, säger Emma Södersten.
Susanne Genegård fick sitt vikariat på Haffstaskolan i höstas och enligt principen sist in först ut, flyttas hon av Örnsköldsviks kommun till en annan skola då Hörnetts rektorsområde tvingas spara in på sina tjänster.
Det är smickrande att de vill att jag ska stanna och att det är just eleverna som drivit på detta, säger hon.
Jag är orolig över att det kanske blir för lite fröknar och att vi inte får tillräckligt med hjälp då, säger eleven Toni Will.

LUGNARE KLASS
Enligt Emma Söderstens föräldrar har det tidigare varit en ganska orolig klass, men med Susanne har de hittat en ny trygghet.
För en elev som redan har det svårt i skolan blir det inte bättre av att byta lärare hela tiden. Som förälder reagerar jag och tycker inte att man ska hålla på och riva i dem mer nu, säger Ewis Södersten.
Susanne Genegård skulle gärna stanna kvar i klassen om det fanns möjlighet och hon förstår elevernas besvikelse.
Jag minns själv hur viktigt det var när man gick i skolan att ha sin fröken.DET HANDLAR INTE OM NEDSKÄRNINGAR

ÖRNSKÖLDSVIK. Jag förstår att den här klassen haft det besvärligt men det beror inte på budgetläget, utan på olyckliga omständigheter, säger kommunens skolchef Thorbjörn Öhlund.
Elever och föräldrar i Hörnetts rektorsområde planerar, som ÖA tidigare berättat, en demonstration mot personalnedskärningarna i skolan. Nedskärningar som de menar fått allt fler barn att må dåligt.
Det handlar inte om nedskärningar, säger Thorbjörn Öhlund.
Att sju heltidstjänster ska bort beror enligt Öhlund på att rektorsområdet anställt för mycket folk och att man nu tvingas gå tillbaka till ursprungliga ramar.
De har på eget bevåg anställt några lärare och assistenter, vilket gjort att deras budget gått back tre miljoner på några år. Flera rektorsområden har genererat egna skulder och överanställt folk och nu måste man tillbaka i den gamla kostymen, säger han.
Öhlund tycker inte att resurserna minskat markant i förhållande till antal barn i Hörnetts rektorsområde.
Hörnett har inte sämre tilldelning än något annat område. Det är samma ram som 1998, resurserna har inte minskat och det har inte varit någon drastisk ökning av elever.
Att klass Tellus, på grund av de indragna tjänsterna, tvingas byta lärare ännu en gång tycker Thorbjörn Öhlund är beklagligt.
Det är tråkigt att det blir så här. Men att en klass haft så många lärarbyten är bara otur.
Anders Björkman är rektor i Hörnett och även han tycker att klassens situation är olycklig.
Lärare flyttar, tar tjänstledigt eller blir gravida. Vi ser precis som eleverna att det bör finnas en kontinuitet, men vi har inte lyckats med det i den här klassen, säger han.
Naturligtvis är det en otrygghet att byta lärare så ofta och det är inte alls något idealtillstånd, fortsätter Anders Björkman.
Det är ekonomin som styr och enligt Thorbjörn Öhlund måste de rektorsområden som dragit över budget lösa det på något sätt.
Vi kan inte ha ett ekonomiskt system där vi bara får dra över hur som helst och sedan ska någon annan komma och stoppa hålen, säger han.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons