Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun – matspionen som pressar priser

ÖRNSKÖLDSVIK. Se upp för denna dam!
Om du äger en mataffär, alltså.
Gun Söderqvist är nämligen en spion som håller koll på matpriserna – eller en prispressare som det kallas inom PRO.

Annons

PRO Pensionärernas riksorganisation genomför årligen en undersökning av matpriserna i Sverige. Testpaneler som består av PRO-medlemmar plockar ihop en matkasse med 40 bestämda varor, bland annat vitkål, köttfärssås och djupfryst torsk. Sedan sammanställs en lista över de dyraste och billigaste butikerna.

DATORER SPARAR TID
Den som håller i det hela i Ångermanland är Gun Söderqvist i Gullänget, ordförande i PRO i Örnsköldsvik.
Vi är ett antal som är utsedda till prispressare, berättar Gun Söderqvist. Två gånger per år går vi till olika affärer och kollar.
Förr i tiden gick man runt och tittade på alla priser på hyllorna. Nu för tiden kan man gå direkt in i butikens prisfrågeterminal datorn som läser av streckkoderna. Det sparar mycket tid.
Vi brukar vara två personer, en som läser och en som skriver ner, så att det säkert blir rätt, säger Gun Söderqvist. Sedan får butikschefen skriva under för säkerhets skull.
När PRO kollar priser går man inte till lågprisvaruhus, och man köper alltid exakt samma varor så att det ska gå att jämföra.
På så vis kan man också få fram ett genomsnittspris för varje län eller region.

DOMUS DYRAST
PRO:s senaste undersökning gjordes i april. Den billigaste maten finns i år i Västsverige, i Borås närmare bestämt. Och dyrast är, som vanligt, Stockholm. Ångermanland kommer på plats nummer tio i billighetsligan, av totalt 26 regioner.
Så vi ligger rätt så bra till, säger Gun Söderqvist. Om man jämför med november förra året, när den näst senaste undersökningen gjordes, har matpriserna ökat med två procent i Ångermanland. Framför allt har grönsaker och frukt blivit dyrare.
Billigast i Ångermanland blev Matex i Härnösand. Den dyraste kassen köptes på Domus i Gallerian, i Örnsköldsvik. Men Lennart Thelberg, vd för Konsum i Örnsköldsvik, tycker att bilden inte är helt rättvis.
Vi är en traditionell butik, ingen lågprishandel, säger han. Så det är inte riktigt rätt att jämföra oss med till exempel Matex.
Han anser att de visserligen är dyrare än andra, men har ett bredare utbud, något som många kan tänka sig att betala för.
Jag tycker inte att vi har speciellt höga matpriser. Ida Östberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons