Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppboende öppnas

/
  • Anna Reynberg Sjölund berättar att i januari, lite försenat, öppnas ett nytt LSS-boende.

Efter årsskiftet kommer ett nytt LSS-boende att öppnas i kommunen.
– Det blir en gruppbostad för sex personer, säger Anna Reynberg Sjölund.

Annons

Anna Reynberg Sjölund är avdelningschef för särskilt boende och LSS-boende i kommunen. I den rollen har hon fått svara på en skrivelse, där en person ifrågasätter varför ett nytt LSS-boende har försenats.

I fokus finns två byggnader i Sörliden, som ägs av Övikshem och tidigare har förfogats av humanistiska nämnden. Nu har omsorgsnämnden tagit över byggnaderna, men anpassningen till LSS-boenden har inte riktigt gått som det var planerat.

– Målgruppen är unga vuxna med funktionshinder. Det är glädjande att vi kan anpassa oss efter behovet. Tyvärr har det dragit ut lite på tiden, eftersom räddningstjänsten hade synpunkter på utrymningsvägarna. I och för sig är det bra att det blir riktigt byggt, men följden blev att ritningar fick göras om, säger Anna Reynberg Sjölund.

Målet var att det nya LSS-boendet skulle öppna i oktober, men Anna Reynberg Sjölund säger att målsättningen nu är att det ska öppnas i januari.

– Det är helt enkelt brandsäkerhet och utrymningsvägar som har gjort att öppnandet försenas, säger hon.

Enligt Anna Reynberg Sjölund finns det också vissa kriterier när LSS-boenden ska anpassas. Bland annat att det inte får vara institutionsliknande.

– Det är inte samma förutsättningar som för ett särskilt boende, säger hon.

I och med det nya boendet Järvhaga kommer det att finnas cirka 24 LSS-boenden i kommunen.

Anna Reynberg Sjölund tycker att det här boendet ligger idealiskt till och att det också medför att de som kommer att bo där får nära till sin dagliga verksamhet.

– Det är bara synd att processen stoppades upp och det blev försenat. Men det känns bra att vi kan möta den här målgruppen efter de behov som finns, säger hon.

I och med det nya boendet tror Anna Reynberg Sjölund att kommunen ska kunna möta upp delar av behovet för 2014.

– Det är vår skyldighet enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, säger hon.

I skrivelsen, där en person ifrågasatt utebliven information om förseningen, svarar välfärdsförvaltningen "att man beklagar och ber om ursäkt för försumligheten".

Mer läsning

Annons